Πελοπόννησος

Ασέα Αρκαδίας: Το χωριό με το μικρότερο αστεροσκοπείο στον κόσμο!

Ασέα Αρκαδίας, ένα χωριό άγνωστο στους περισσότερους, αλλά ένα χωριό που θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρη τη χώρα… Η εθελοντική προσφορά των κατοίκων είναι πραγματικά παραδειγματική…

Ένα χωριό κόσμημα που χάρη στην εθελοντική προσφορά και δωρεά από τους κατοίκους του, σε αφήνει πραγματικά με το στόμα ανοικτό. Μεταξύ άλλων, το χωριό οφείλει τα μέγιστα στον Μεγάλο του ευεργέτη Γεώργιο Παπαηλιού ο οποίος κληροδότησε στην Ασέα ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο βρίσκεται στο Κολωνάκι. Την υπέροχη εικόνα του χωριού συμπληρώνουν τα πανέμορφα καταπράσινα δάση από καστανιές και πεύκα.

Μόλις 20 χλμ από την πόλη της Τρίπολης απέχει η Ασέα. Το χωριό των γραμμάτων και των τεχνών μιας και σε αυτό το χωριό γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Νίκος Γκάτσος.

Σε αυτό το χωριό, οι νέοι έχουν δημιουργήσει το δικό τους αστεροσκοπείο που ίσως και να είναι το μικρότερο στον κόσμο. O σύλλογος Αστροφυσικής Ασέας δημιουργήθηκε το 2013 και έχει έδρα το δημοτικό σχολείο στην κοινότητα Ασέας Αρκαδίας. Αποτελείται από επιστήμονες φυσικομαθηματικών και πολυτεχνικών σχολών και απευθύνεται σε όλους τους Αρκάδες που θέλουν είτε να συμμετέχουν είτε να παρακολουθούν τις εκδηλώσεις του. Το καλοκαίρι ο σύλλογος δραστηριοποιείται στο χωριό Ασέα και στα γειτονικά χωριά με επιστημονικές διαλέξεις και αστρονομικές παρατηρήσεις.

Το αστεροσκοπείο Ασέας βρίσκεται στο Σπετσεροπούλειο Άλσος, δίπλα από το δημοτικό σχολείο της κοινότητας και αποτελείται από ένα διώροφο κυλινδρικό κτήριο με ξύλινη επένδυση και θόλο αλουμινίου διαμέτρου 3,6 μέτρων. Το αστεροσκοπείο μελετήθηκε και κατασκευάστηκε από το σύλλογο αστροφυσικής Ασέας, αποκλειστικά με δωρεές μελών, ιδρυμάτων, κατοίκων και φίλων της επιστήμης.

Από αυτό το χωριό κατάγεται επίσης και ο γνωστός στιχουργός και μουσικοσυνθέτης Νίκος Καρβέλας. Μάλιστα το συγκεκριμένο χωριό πίνει νερό από δωρεά του Νίκου Καρβέλα και του αδερφού του Δημήτρη, καθώς το υδραγωγείο εμπλουτίσθηκε από το νερό της Πηγής του Δασκάλου με δικές τους δαπάνες στη μνήμη του Ασεάτη ποιητή πατέρα τους Λ. Καρβέλα.

Η αρχαία Ασέα

Λόγω του φυσικού κάλλους και του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η Ασέα συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι.

Η αρχαία Ασέα (Ἀσέα) ήταν Αρκαδική πόλη, και σύμφωνα με τον Στράβωνα απείχε 545 στάδια από την Άραξο και ήταν κώμη της Μεγαλόπολης. Θεωρείται ότι πήρε το όνομά της από τον Ασεάτα, γιο του αρχαίου Αρκάδα βασιλιά Λυκάονα. Από την ευρύτερη περιοχή πήγαζαν οι ποταμοί Ευρώτας και Αλφειός. Κάτοικοι της Ασέας πήραν μέρος στις μάχες των Πλαταιών (479 π.Χ.) και Μαντινείας (362 π.Χ.). Νομίσματα της πόλης της Ασέας χρονολογούνται στο 196 π.Χ. Η Ασέα πήρε μέρος στην ίδρυση της Μεγαλόπολης.

Είναι ορατό σήμερα τμήμα του αρχαίου τείχους της στη θέση Παλιόκαστρο ενώ στην κορυφή του όρους Αγιο-Λιας σώζονται τα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Ποσειδώνα και στην Αθηνά Σωτήρα. Οι αρχαιολογικοί της θησαυροί βρίσκονται στα μουσεία της Αθήνας, του Ναυπλίου και της Τρίπολης.

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button