Οικονομία

Ασφαλιστικό: Καλοκαιρινός μποναμάς με αυξήσεις και αναδρομικά

Καλοκαιρινός μποναμάς έρχεται τον Ιούνιο για περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους κύριων και επικουρικών συντάξεων, λόγω των αυξήσεων και των αναδρομικών εννέα μηνών που φέρνει το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης (για όσους έχουν πάνω από 30,1 συντάξιμα έτη), οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.

Σύμφωνα με Τα Νέα οι αλλαγές έρχονται αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019 και καταλαμβάνουν όλες τις συντάξεις, παλαιές και νέες, πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως και μετά τον νέο νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες. Επισημαίνεται ότι όσοι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν στην κύρια σύνταξή τους αρνητική προσωπική διαφορά ή πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά θα λάβουν αυξήσεις, οι οποίες όμως θα δοθούν σε 5 δόσεις (από φέτος έως το 2024). Και βέβαια, όλοι οι υπόλοιποι παλαιοί συνταξιούχοι, που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και προσωπική διαφορά, θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται και τις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων να έρχονται πιο κοντά.

Παράλληλα έρχονται αναδρομικές αυξήσεις εννέα μηνών, από 1ης Οκτωβρίου 2019, έως 1.800 ευρώ και μηνιαίες αυξήσεις έως 48%, για 251.728 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Αφορούν όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016. Πρόκειται για αποκατάσταση των άγριων περικοπών (έως 50%) που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου επί ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας τις επικουρικές συντάξεις σε φιλοδωρήματα. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη υπολογίσει το κόστος από τις αναπροσαρμογές αυτές περίπου στα 300 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button