Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Ασφαλιστικό: Πόσο συμφέρουν τα πλασματικά στη μειωμένη σύνταξη – Παραδείγματα

Η μειωμένη σύνταξη αποτελεί διέξοδο στις περιπτώσεις ανεργίας, οικογενειακών υποχρεώσεων ή εναλλακτικής επαγγελματικής δραστηριότητας.

Και καθώς το πέναλτι για την πρόωρη έξοδο περιορίζεται μόνο στην Εθνική σύνταξη, τότε οι επιπτώσεις είναι σχετικά μικρές.

Ωστόσο, η πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένες αποδοχές αφορά αποκλειστικά τους μισθωτούς. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνταξιοδοτούνται στο 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης ή στο 67ο με όσα έτη έχουν. (Οι αγρότες στο 67ο ανεξαρτήτως των ετών ασφάλισης).

Για τους μισθωτούς ισχύει:

Μόνο στην Εθνική σύνταξη

Καθώς όμως το πέναλτι περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην Εθνική σύνταξη, αυτό επιτρέπει στους ασφαλισμένους να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη και να βελτιώσουν έτσι το κλάσμα της ανταποδοτικής σύνταξης.

Και αυτό καθώς με 30 έτη ασφάλισης το κλάσμα στην ανταποδοτική σύνταξη είναι 26,37%, ενώ με 37 έτη (7 επιπλέον πλασματικά έτη), η ανταπόδοση φτάνει στο 42,36%.

Και εάν ο συντάξιμος μισθός (αποπληθωρισμένες μέσες αποδοχές από το 2002 μέχρι την ημέρα της συνταξιοδότησης) είναι 1.500 ευρώ, η αναγνώριση των πλασματικών συνεπάγεται αύξηση της σύνταξης κατά 15,99 ποσοστιαίες μονάδες ή 239,85 ευρώ μεικτά το μήνα!

Αντιθέτως το πέναλτι περιορίζεται στην Εθνική σύνταξη και μέχρι το30% αυτής, ανά 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου.

Κατά συνέπεια, στην 15ετία το πέναλτι αυξάνει κατά 22,3 ευρώ ανά έτος πρόωρης εξόδου και έως τα 111,5 ευρώ στην 5ετία.

Στην 20ετία (και πάνω) το πέναλτι είναι 24,8 ευρώ το χρόνο και μέχρι τα 124 ευρώ (στα 5 χρόνια πρόωρης εξόδου).

Exit mobile version