Αγροτικά

Αυξήσεις στα δικαιώματα έκθλιψης ή αμοιβή σε χρήμα βάζουν στο τραπέζι οι ελαιοτριβείς

των Γιώργου Αργυρίου, Μαρίας Αντωνίου

Συμπιεσμένες τιμές και υποτονική ζήτηση συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς που κάνουν λόγο για μια πρωτόγνωρη χρονιά, ενώ το πρόβλημα μετακυλίεται και στα ελαιοτριβεία, τα οποία πλέον βλέπουν τις εισπράξεις τους να περιορίζονται σημαντικά και αναζητούν λύσεις που θα διασφαλίσουν την οικονομική τους επιβίωση. Στους συνεταιρισμούς της Λακωνίας, οι ποσότητες ελαιολάδου που συγκεντρώνονται προβληματίζουν τους διαχειριστές που αναμένουν τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δουν πώς θα πορευτούν σχετικά με το αδιάθετο προϊόν, ενώ σε περιοχές της γειτονικής Μεσσηνίας παραγωγοί ζητούν τη μεσολάβηση τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η φετινή παραγωγή στο εμπορικό σκέλος της.

Γεμάτες οι δεξαμενές στη Λακωνία

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ντανάκα, διευθυντή του ΑΣ Μολάων-Πακίων στη Λακωνία, η πτώση της τιμής και η μειωμένη ζήτηση έχουν αφήσει απόθεμα στον συνεταιρισμό 1.300 τόνων από τους 2.000 τόνους της έως τώρα παραγωγής των μελών του. «Δεν έχουμε βιώσει ξανά αντίστοιχη εμπειρία», σχολιάζει στην «ΥΧ» «και, μάλιστα, σε μία χρονιά με μικρή παραγωγή για την περιοχή», προσθέτοντας ότι από τους μόλις 700 τόνους που «έφυγαν» από τον συνεταιρισμό οι 100 έχουν διατεθεί για ιδιόχρηση. Στη Λακωνία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ, Νίκο Γραμματικάκη, η τιμή για το έξτρα παρθένο κυμαίνεται αυτή την περίοδο στα 2,50 ευρώ/κιλό, που είναι χαμηλότερη κατά 30% της περσινής. «Λέμε και πάλι καλά», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ», σημειώνοντας ότι στην υπόλοιπη Πελοπόννησο η τιμή είναι της τάξεως των 2,10 ευρώ/κιλό.

«Οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί της περιοχής πρέπει να έχουν περίπου 7.000 τόνους από τους οποίους έχουν δώσει λιγότερους από τους μισούς», εκτιμά ο ίδιος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έως τον Σεπτέμβρη θα έχουν φύγει οι ποσότητες χωρίς, όμως, δυστυχώς τις τιμές που προσδοκούν οι παραγωγοί. «Σιγά-σιγά, πιστεύουμε ότι θα ομαλοποιηθεί η αγορά, αν στην πορεία υπάρξει χαμηλότερη προσφορά από τις άλλες χώρες, που θα αυξήσει τη ζήτηση εδώ», αναφέρει.

«Τα έξοδά μας σε χρήμα, οι εισπράξεις σε είδος»

Την ίδια στιγμή, οι ελαιοτριβείς βλέπουν τις φετινές εισπράξεις τους να περιορίζονται σημαντικά όσο γεμίζουν οι δεξαμενές τους με ελαιόλαδο, το οποίο δεν μπορεί να διατεθεί σε τιμές που να ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους προσδοκίες.

«Τα ελαιοτριβεία δεν μπορούν να είναι βιώσιμα υπό αυτές τις συνθήκες», υπογραμμίζει στην «ΥΧ» ο Γιάννης Ηλιάδης, πρόεδρος του Παμμεσηνιακού Συλλόγου Ελαιοτριβείων, αναφερόμενος στην αυξημένη ποσότητα και την υψηλή ποιότητα της φετινής σοδειάς που, όμως, δεν συμβαδίζει με τις ισχύουσες τιμές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή των 2,10 ευρώ/κιλό που ισχύει για το ελαιόλαδο πολλών περιοχών της Πελοποννήσου δεν ικανοποιεί κανέναν κρίκο της αλυσίδας, με τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων να επεξεργάζονται πλέον σενάρια αλλαγής του τρόπου με τον οποίο πληρώνονται.

Oι ελαιοτριβείς της Μεσσηνίας ετοιμάζονται να προχωρήσουν εντός του Φεβρουαρίου σε διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους, εστιάζοντας στην τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση. «Είναι σαφές ότι δεν θα περιοριστούμε σε μία συζήτηση μόνο εντός της Μεσσηνίας, αλλά θα αναζητήσουμε λύσεις και μέσω της εμπειρίας συναδέλφων σε άλλες ελαιουργικές περιοχές της χώρας», σχολιάζει ο κ. Ηλιάδης, αναφέροντας ότι μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι η αύξηση των ποσοστών που αφορούν το δικαίωμα έκθλιψης, αλλά και η αλλαγή του τρόπου πληρωμής ώστε να περιλαμβάνει χρηματικό αντάλλαγμα.

«Τα έξοδά μας είναι σε χρήμα, ενώ εμείς σε μία τέτοια περίοδο πληρωνόμαστε σε είδος» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι ελαιοτριβείς έχουν αναβαθμίσει τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό, κάτι που τους έχει επιβαρύνει σημαντικά οικονομικά, ενώ και οι απαραίτητες πιστοποιήσεις για τη λειτουργία τους αποτελούν ακόμη ένα επιπρόσθετο κόστος.

Σύμφωνα, πάντως, με παραγωγούς των δύο παραπάνω νομών, τα ποσοστά των δικαιωμάτων έκθλιψης επί του παραγόμενου ελαιολάδου, από το 8% που ανέρχονταν πέρυσι έχουν ήδη ανέβει φέτος στο 9% ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και στο 10%, μια αύξηση την οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «αυθαίρετη». Από την πλευρά τους, πάντως, οι ελαιοτριβείς υποστηρίζουν ότι δεν έχουν υπάρξει μεταβολές στα ποσοστά την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα τη φετινή χρονιά να έχει περιοριστεί σημαντικά το εισόδημά τους.

«Με στοιχεία του 1992 γίνεται η δακοκτονία»

Μέτρα για την επόμενη ελαιοκομική χρονιά ζητά, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ελαίας στην περιοχή της Τριφυλίας, Άρης Σκλάβος, δεδομένης της χαμηλής τιμής που αντιμετωπίζει φέτος το ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια και την παραγωγή.

Σε επιστολή που έστειλε προς όλους τους εμπλεκομένους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Τριφυλίας, ο κ. Σκλάβος ζητά λύσεις στα ζητήματα διαχείρισης των εργατών γης, διαμόρφωσης του κόστους καλλιέργειας, σε φορολογικά και εμπορικά ζητήματα, αλλά και όσα σχετίζονται με το περιβάλλον και την αξιοποίηση υποπροϊόντων. Τονίζει, επίσης, τα χρόνια προβλήματα που εντοπίζονται στη δακοκτονία, η οποία όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, γίνεται με στοιχεία του 1992, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συμβεί έκτοτε στην καλλιέργεια.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button