Αγροτικά

Αυξημένη ζήτηση για επιτραπέζια ελιά δείχνουν οι αγορές

Με τιμές που δεν αντισταθμίζουν τις φετινές απώλειες ολοκληρώνεται η συγκομιδή των πράσινων ελιών ποικιλιών Χαλκιδικής και Κονσερβολιάς, παρά τα υψηλότερα επίπεδα που έπιασαν φέτος. Για τη Χαλκιδική και την ομώνυμη ποικιλία της, η παραγωγή ολοκληρώθηκε ουσιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα, αφού μόνο λίγοι έμειναν πίσω, σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης. Επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη χρονιά από θέμα παραγωγής, αλλά και εργατικών, καθώς η συγκομιδή έβγαινε πολύ ακριβά, εξήγησε. Φέτος, ο όγκος της παραγωγής έφτασε περίπου στο 30%-35% του περσινού, αφού παγετοί και καιρικές συνθήκες που επικράτησαν επέδρασαν στην καρποφορία. «Ακόμη και σε χρονιές παρενιαυτοφορίας, δεν πέφτουμε τόσο χαμηλά, πάμε τουλάχιστον στο μισό από την προηγούμενη χρονιά», σχολίασε.

Το 1,70 έπιασαν οι Χαλκιδικής

«Οι τιμές φέτος είναι καλές, αλλά και 2 ευρώ να πήγαιναν, το χαμένο εισόδημα δεν αναπληρώνεται» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι φέτος έπιασαν σίγουρα 1,50 ευρώ, τιμή που ανταποκρινόταν σε όλα τα κομμάτια, καθώς φέτος ο τεμαχισμός ήταν χονδρός, αλλά έφτασαν και μέχρι το 1,60-1,70 ευρώ στην περιοχή της Ορμύλιας. Το βλέμμα πλέον των παραγωγών στρέφεται στην κυβέρνηση, αναμένοντας να δει κάποιες αποζημιώσεις από το πρόγραμμα Παγετός-Άνοιξη 2021. «Αν δεν αναπληρωθεί κι εκεί το εισόδημα, θα είναι μια πολύ δύσκολη καλλιεργητική χρονιά», υπογράμμισε.

Μισό ευρώ πάνω τα 200 κομμάτια πράσινης Κονσερβολιάς από τον ΑΕΣ Στυλίδας

Προβλήματα όμως για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, αλλά και τον βιοπορισμό τους, προβλέπονται και για τους παραγωγούς της Στυλίδας, όπου η παραγωγή στην Κονσερβολιά εκτιμάται μόλις στο 10% της περσινής. «Όταν ο παραγωγός δεν έχει καθόλου ελιές, και 10 ευρώ να έχουν, δεν θα πάρει τίποτα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΑΕΣ Στυλίδας, Χρήστος Καραδήμος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημαντική αυτή μείωση ανταποκρίνεται σίγουρα στην περιοχή, αλλά και γενικότερα για την Κονσερβολιά σε όλη την Ελλάδα. Κύρια αιτία ο ζεστός χειμώνας και τα κρύα της άνοιξης, που επέφεραν σημαντική ακαρπία για την ποικιλία.

Με τη συγκομιδή του πράσινου καρπού να τείνει προς το τέλος, η οργάνωση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τιμές για την παραλαβή πράσινης Κονσερβολιάς, βάσει των οποίων τα 200 κομμάτια πληρώνονται με 1,10 ευρώ/κιλό, κατά 50 λεπτά υψηλότερα από πέρυσι.

Άνοιγμα εστίασης και χαμηλότερες παραγωγές στη Μεσόγειο ανεβάζουν τη ζήτηση

Ο ίδιος, ευρισκόμενος στη διοργάνωση της διεθνούς εμπορικής έκθεσης Anuga στην Κολωνία, αναφέρθηκε και στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει, καθώς η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς συνολικά στη Μεσόγειο είναι πεσμένη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button