Αγροτικά

Αυξημένη η τιμή της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας

Νόμισμα με δύο όψεις είναι για ακόμα μία χρονιά η πορεία της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας τόσο στη συμβατική καλλιέργεια όσο και στη βιολογική. «Οι τιμές μέχρι τώρα, όπως διαμορφώνονται, είναι ανοδικές, αλλά η παραγωγή λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι μειωμένη», εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ξηρασία και τα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα έφεραν την ακαρπία, αλλά και επιπτώσεις στην ποιότητα. Η μείωση της παραγωγής της ελιάς κυμάνθηκε μεταξύ 40%-50%, αλλά η τιμή της ακολούθησε την αντιστρόφως ανάλογη πορεία, αφού στο ξεκίνημα κατά μέσο όρο τα καλά νούμερα έχουν φτάσει και τα 2,10 ευρώ, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν στο 1-1,10 ευρώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την περσινή τιμή αρκετές ποσότητες έμειναν στα βαρέλια λόγω των χαμηλών τιμών, ενώ φέτος λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής υπάρχει ζήτηση και προσφορά στις τιμές.

Σε ό,τι αφορά τη βιολογική καλλιέργεια ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας, ο κ. Αντωνόπουλος επισημαίνει ότι «η βιολογική ελιά έχει διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, αλλά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις κλιματολογικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει και τις μεγαλύτερες απώλειες, αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν φυτοφάρμακα της συμβατικής καλλιέργειας για την άμυνά τους.

Σίγουρα έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, αν και η τιμή τους είναι 60% μεγαλύτερη και φέτος μπορεί να φτάσει τα 3 ευρώ. Αυτά τα δεδομένα μαζί με τα προβλήματα της ονομασίας ανέκοψαν την αύξηση της καλλιέργειας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button