Οικονομία

Αυστηρές οι προδιαγραφές για τους «μικροπιστωτές»

Ο δανειολήπτης θα μπορεί να πάρει έως 25.000 ευρώ – Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα

Την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το νέο νομοθέτημα στόχο θα έχει να βοηθήσει οικονομικές μονάδες αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Το νομοσχέδιο μέσα από τις διατάξεις του φροντίζει να μην καταστρατηγηθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Ειδικότερα, η υπηρεσία θα προσφέρεται όχι από τράπεζες αλλά από Οργανισμούς Χορήγησης Μικροπιστώσεων που θα μπορούν να έχουν κάθε είδους εταιρική μορφή. Οι Οργανισμοί αυτοί θα λαμβάνουν άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ και θα πρέπει να έχουν κατ’ ελάχιστον μετοχικό κεφάλαιο που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αλλά θα κινείται πέριξ των 300 χιλ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες με το ελάχιστο αυτό κεφάλαιο θα μπορούν να προσφέρουν πιστώσεις τουλάχιστον στο οχταπλάσιο. Το ποσό αυτό θα κατατίθεται μετρητά κατ’ αρχήν στην Τράπεζα της Ελλάδος και η πίστωση δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ στο σύνολό της. Δηλαδή, ο δανειολήπτης μικροπιστώσεων συνολικά δεν θα μπορεί να λάβει δάνειο υψηλότερο από 25.000 ευρώ σε όσες εταιρείες και αν απευθυνθεί.

Έντονο ενδιαφέρον

Ενδιαφέρον για τις μικροπιστώσεις έχουν δείξει εταιρείες πληρωμών, εταιρείες παροχής υπηρεσιών – κινητής τηλεφωνίας, στοιχημάτων, άλλες εταιρείες που διαθέτουν δίκτυο, εταιρείες κυρίως χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αλλά και κονωφελή ιδρύματα ακόμη και μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες. Το Fit and Proper των διοικούντων τις εταιρείες αυτές θα είναι αναλογικό των πιστώσεων που χορηγούν. Πάντως τουλάχιστον 2 μέλη από τις διοικήσεις των εταιρειών θα πρέπει να έχουν τραπεζική ή άλλη ανάλογη εμπειρία και θα πρέπει να αποκτούν fit andproper.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button