Κόσμος

Αυτό είναι το πιο τρομακτικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ (Photos)

To E-4B «Nightwatch» («Νυχτερινή Φρουρά») της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ με μια πρώτη ματιά περνά εντελώς απαρατήρητο: ένα Boeing 747, βαμμένο λευκό, χωρίς κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εκτός από ένα εξόγκωμα λίγο πιο πίσω από το πιλοτήριο, το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν έχει κάτι που να το κάνει να ξεχωρίζει.
Κι όμως, το «Nightwatch» έχει ένα εφιαλτικό προσωνύμιο: είναι το αεροσκάφος της «ημέρας της καταστροφής», το αεροσκάφος που θα αποτελέσει ένα ιπτάμενο «Πεντάγωνο» σε περίπτωση μαζικού πυρηνικού πολέμου, ο οποίος θα καταστρέψει όλες τις επίγειες επικοινωνίες. Τότε το Ε-4Β θα γίνει το ιπτάμενο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Στο δυναμικό της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ έχουν ενταχθεί από το 1973, οπότε και εγκρίθηκε το σχετικό σχέδιο, τέσσερα Ε-4Β, τα οποία και αποτελούν το Εθνικό Ιπτάμενο Κέντρο Επιχειρήσεων. Τα αεροσκάφη βρίσκονται σε αεροπορική βάση κοντα΄στην Ομάχα και οι πάντες εύχονται να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ.
Με κόστος 223 εκατομμύρια δολάρια το κάθε Ε-4Β έχει ως αποστολή την ασφαλή μεταφορά του προέδρου, του αντιπροέδρου του αρχηγούν των Ενόπλων Δυνάμεων, του υπουργού Άμυνας και άλλων προσώπων-«κλειδιών» σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, και τότε μετατρέπονται σε αρχηγεία των δυνάμεων των ΗΠΑ, απ’ όπου μπορούν να διαταχθούν πυρηνικά χτυπήματα και να δωθούν άλλες εντολές.
Τα αεροσκάφη μπορούν να πετούν για 12 ώρες χωρίς ανάγκη επιπλέον ανεφοδιασμού, ενώ έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν πυρηνική έκρηξη και τον καταστροφικό ηλεκτρομαγνητικό παλμό και να χρησιμοποιούν κάθε πιθανή και απίθανη μέθοδο επικοινωνίας. Μάλιστα το ωριαίο κόστος πτήσης ενός Ε-4Β είναι 160.000 δολάρια ποσό που το κάνει το ακριβότερο αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.
Για την ώρα, τα E-4B χρησιμοποιούνται είτε για τη μεταφορά του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ σε ταξίδια στο εξωτερικό είτε ως συνοδεία του Air Force One και ας ελπίσουμε να περιοριστούν σε αυτά και μόνο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button