Πελοπόννησος

Αυτό είναι το χωριό στην Πελοπόννησο που το αποκαλούν… «τόπο των ερωτευμένων»! [εικόνες]

Στην Ελλάδα δεν είναι λίγα τα μέρη εκείνα που ο χρόνος σε αυτά μοιάζει να έχει σταματήσει. Ένα από αυτά, χωρίς καμία αμφιβολία, είναι και η Μονεμβασιά. Ο «τόπος των ερωτευμένων», όπως την αποκαλούν αρκετοί. Ο τόπος με την απαράμιλλη και αναλλοίωτη ομορφιά που μένεις να την θαυμάζεις όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Μονεμβασιά, εκτός από τη μαγευτική της αύρα, κουβαλάει και μία ένδοξη ιστορία. Ως φυσικό οχυρό και κατόπιν, ως στρατηγικό κάστρο, τη διεκδίκησαν Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί, Οθωμανοί. Επίσης, η καστροπολιτεία αυτή είναι η μοναδική σε όλη την Ευρώπη, που δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται.

Πήρε το όνομά της από τις λέξεις «μόνη» και «έμβαση», τη μία και μοναδική είσοδό της, δηλαδή. Και είναι μια από τις πιο προβεβλημένες πόλεις της Πελοποννήσου, στο νομό Λακωνίας. Το μεσαιωνικό της φρούριο πάνω στο βράχο είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα της, ενώ διασώζονται έως σήμερα κάποιες αμυντικές κατασκευές και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες.

Η παλιά πόλη της είναι εξαιρετικά διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός και μνημείο παγκόσμιου βεληνεκούς. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική, με τα χρώματα της πέτρας και της θάλασσας που κυριαρχούν στον ορίζοντα και τις αυστηρές γραμμές της να προκαλούν δέος. Η βόλτα στην Πάνω Πόλη με τα αρχοντικά και την Αγία Σοφία που μοιάζει σχεδόν να αιωρείται, έτσι όπως κρέμεται στην πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, θα σας εντυπωσιάσει.

Μετά τη γέφυρα, που ενώνει τον «βράχο» με τη λακωνική ακτή, αναπτύσσεται η νέα πόλη της Μονεμβασιάς. Μπορεί να μην προσφέρει την ατμόσφαιρα και την ιστορία της παλιάς, έχει όμως μία μαγευτική θέα.

Επίσης, να μην παραλείψουμε πως τη Μονεμβασιά την αποκαλούν και το «Γιβραλτάρ της Ανατολής», αφού θυμίζει τον βράχο του Γιβραλτάρ, σε μικρογραφία.

newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button