Αγροτικά

Βάφτιζαν «βουλγαρικές» πατάτες Γερμανίας και Γαλλίας

Το «βάφτισμα» εισαγόμενων προϊόντων ασφαλώς και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Αυτήν τη φορά αποκαλύφθηκε απάτη παραπλάνησης με πατάτες που εισάγονταν στη Βουλγαρία από τη Γερμανία και τη Γαλλία και πωλούνταν σαν βουλγαρικές. Σύμφωνα με καταγγελία της Εθνικής Οργάνωσης Πατατοκαλλιεργητών της γειτονικής χώρας, εδώ και μήνες μεγάλες αλυσίδες τροφίμων πωλούν πατάτες προερχόμενες από τις παραπάνω μεγάλες πατατοπαραγωγικές χώρες με την ένδειξη ότι πρόκειται για βουλγαρικό προϊόν.

Η οργάνωση έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν έρευνα, καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Todor Djikov, οι ξένες πατάτες έχουν διαφορετική όψη. «Εμείς ως επαγγελματίες μπορούμε να τις διακρίνουμε, όχι όμως και οι καταναλωτές», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι οι αποθήκες των παραγωγών, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση, είναι γεμάτες. Όπως είπε, μάλιστα, «οι καλλιεργητές δεν έχουν χρήματα και την ίδια στιγμή παρέχεται μεγαλύτερη υποστήριξη στους αγρότες της Δυτικής Ευρώπης. Το να πετάμε προϊόντα είναι βάναυσο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο οι καλλιεργητές στη Γερμανία, στη Γαλλία και στο Βέλγιο εισπράττουν πρόσθετη ενίσχυση της τάξης των 24,7-37 ευρώ το στρέμμα. Το βασικό κόστος για αυτούς είναι χαμηλότερο, καθώς είναι οργανωμένοι εδώ και πολύ καιρό σε μεγάλους συνεταιρισμούς, έχουν μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης, επεξεργασίας, συσκευασίας και μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι γερμανικές πατάτες προσφέρονται έναντι 4-6 λεπτών το κιλό, όταν οι Βούλγαροι πωλούν την παραγωγή τους προς 11 λεπτά το κιλό, σημείωσε ο Todor Djikov. Το πρόβλημα, είπε, δεν είναι αυτές καθεαυτές οι εισαγωγές, αλλά η επισήμανσή τους με βάση την πραγματική τους προέλευση, ώστε «να μην παραπλανάται ο καταναλωτής, που επιλέγει να υποστηρίζει τον Βούλγαρο παραγωγό, πληρώνοντας ακριβότερα τις πατάτες και τελικά να αγοράζει γερμανικό προϊόν για εγχώριο».

 

Ο πρόεδρος των πατατοπαραγωγών κατήγγειλε ακόμη ότι συγκεκριμένοι παίκτες της αγοράς κάνουν χρήση του κράχτη «παράγεται στη Βουλγαρία». Η αντικατάσταση γίνεται από τις εταιρείες που προμηθεύουν και έχουν συσκευαστήρια.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button