Αγροτικά

Βίοι αντίθετοι για ελαιόλαδο και γάλα

Με τα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών καθηλωμένα για μία διετία, το ρεπορτάζ της σημερινής «ΥΧ» δημιουργεί επιπλέον προβληματισμούς.

Aφενός γιατί ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν δηλώνει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ύπαρξης «συστημικής υπερπαραγωγής» στο ευρωπαϊκό ελαιόλαδο, αφετέρου γιατί εμπεδώνεται η εκτίμηση ότι η Ισπανία αναμένει μία πολύ μεγάλη σοδειά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις τιμές.

Διαφορετική εμφανίζεται η εικόνα στην αιγοπροβατοτροφία. Εδώ η συγκυρία δημιούργησε το πρόβλημα του κρέατος το Πάσχα, αλλά φαίνεται να δημιουργεί δυναμισμό στο γάλα.

 

Το ρεπορτάζ στις μεγάλες παραγωγικές περιοχές και σε αντιπροσωπευτικούς και έγκυρους συντελεστές κατά μήκος της αλυσίδας τεκμηριώνει μία εικόνα αυξήσεων στις τιμές παραγωγού, στη ζήτηση πρώτης ύλης και στην κινητικότητα των επιχειρήσεων, που επεκτείνουν την ακτίνα δράσης τους.

Στην περίπτωση του ελαιολάδου γίνεται πλέον σαφές πόσο λανθασμένη ήταν η αντίληψη κάποιων για το «επιτυχημένο ισπανικό μοντέλο» των εντατικών ελαιώνων πυκνής φύτευσης. Αντίληψη που όχι μόνο βρήκε μιμητές στην Πορτογαλία και σε πολλές τρίτες χώρες, αλλά που απειλεί τον τομέα συνολικά, καθώς αναμένεται να μπαίνουν στις αγορές ποσότητες των νέων φυτεύσεων που δύσκολα θα απορροφώνται από την κατανάλωση.

Η Ελλάδα, λοιπόν, ίσως πρέπει να κινηθεί προς μία αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή, της συντεταγμένης ανάδειξης της ελαιοκαλλιέργειας σε κλάδο που συνάδει με τις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας, των στρατηγικών της ΕΕ «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και «Βιοποικιλότητα».

Στην περίπτωση της αιγοπροβατοτροφίας, οι προτεραιότητες διαφέρουν. Τα στοιχεία της παραγωγικής ανάταξης δεν πρέπει να αποτελέσουν συγκυριακό φαινόμενο. Είναι γνωστό σε πολλούς πώς θα ξεπεραστούν οι παθογένειες, ακόμη και ο καιροσκοπισμός, και πώς μια δίκαιη αναπτυξιακή πορεία του κλάδου θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button