Οικονομία

Βενζίνη: Τα 4 «κόλπα» με τις πειραγμένες αντλίες – Τι να προσέξετε

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αναζητούν το φθηνότερο πρατήριο προκειμένου να βάλουν βενζίνη στο όχημά τους, με το τοπίο στα καύσιμα ωστόσο να είναι θολό, καθώς η παραβατικότητα, η αισχροκέρδεια και οι υψηλές τιμές διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα που πλήττει πολλαπλά την τσέπη τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του MEGA που προβλήθηκε το πρωί της Δευτέρας (6/2), η μαύρη αγορά στα καύσιμα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο με γεωμετρική πρόοδο, διότι δεν γίνονται έλεγχοι και υπάρχει ατιμωρησία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρκετές είναι οι περιπτώσεις παρανομίας στις οποίες εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι και δημόσιοι λειτουργοί, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγορά καυσίμων ευρύτερα.

Σημαντικό πρόβλημα στην αγορά δημιουργεί και το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο και στο υγραέριο κίνησης.

Στις κύριες μορφές απάτης είναι η πώληση καυσίμων για τα οποία δεν αποδίδονται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και άλλοι φόροι. Αυτό αφορά είτε στην παράνομη πώληση καυσίμων στη λιανική αγορά καυσίμων ειδικής χρήσης που απαλλάσσονται από τη φορολογία (π.χ. ναυτιλιακό πετρέλαιο), ή στη νόθευση της βενζίνης με χημικές ουσίες, κυρίως διαλύτες, που είναι πολύ πιο φθηνοί και επίσης δεν υπόκεινται σε ειδική φορολόγηση.

Η ΑΑΔΕ έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη κυκλωμάτων που φέρνουν από το εξωτερικό διαλύτες για τη νόθευση καυσίμων.

Τα 4 «κόλπα» των επιτήδειων

  • Να χρησιμοποιούν καύσιμα που είναι προϊόν λαθρεμπορίου
  • Να χρησιμοποιούν νοθευμένα με χημικές ουσίες καύσιμα
  • Να έχει χακαριστεί το ηλεκτρονικό σύστημα εταιριών
  • «Πειραγμένες» οι αντλίες

Τρόποι για να αποφύγουν οι καταναλωτές τις παγίδες

  • Να επιλέγουν πρατήριο της εμπιστοσύνης τους
  • Να αποφεύγουν πρατήρια με χαμηλότερες τιμές από τον μέσο όρο της αγοράς

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button