Κόσμος

«Βιάστηκε η Μόσχα»: Αντιδράσεις για το ρωσικό εμβόλιο

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει το «Sputnik V», το ρωσικό εμβόλιο για τον κορονοϊό που εγκρίθηκε χθες, Τρίτη από τη Ρωσία, έπειτα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Πούτιν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Τάρικ Γιασάρεβιτς, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Οργανισμός συζητά τα επόμενα βήματα με τις ρωσικές αρχές. «Είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προεπιλογή του εμβολίου από τον ΠΟΥ, αλλά και πάλι η προεπιλογή οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει την αυστηρή αξιολόγηση όλων των δεδομένων ασφαλείας», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς.

Τον σκεπτικισμό του για το ρωσικό εμβόλιο εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, τονίζοντας σήμερα πως δεν έχει δοκιμασθεί επαρκώς και ότι ο στόχος είναι να υπάρξει ένα ασφαλές προϊόν παρά να είναι κανείς απλώς ο πρώτος που θα αρχίσει τους εμβολιασμούς. «Μπορεί να είναι επικίνδυνο να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε υπερβολικά νωρίς εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ανθρώπων επειδή έτσι μπορεί να καταφέρουμε θανάσιμο πλήγμα στην αποδοχή του εμβολίου αν πάει στραβά, έτσι είμαι πολύ επιφυλακτικός μ’ αυτά που γίνονται στη Ρωσία», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk. «Το θέμα δεν είναι ποιος θα είναι πρώτος, είναι να έχουμε ένα αποτελεσματικό, δοκιμασμένο και ως εκ τούτου ασφαλές εμβόλιο», κατέληξε ο υπουργός.

Αν και οι ειδικοί δεν απορρίπτουν την πιθανότητα το «Sputnik V» να είναι αποτελεσματικό, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι «δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε» εάν λειτουργεί χωρίς τα κατάλληλα δεδομένα.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, βιολόγος στο University College του Λονδίνου, επέκρινε την κίνηση του Πούτιν ως «απερίσκεπτη και ανόητη» και είπε ότι «ο εμβολιασμός με ένα εσφαλμένα ελεγμένο εμβόλιο είναι ανήθικος».

Ο Δρ Μάικλ Χεντ, ένας ερευνητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε: «Δεν είναι σαφές τι ακριβώς συμβαίνει με το ρωσικό εμβόλιο. Είναι ζωτικής σημασίας η διάθεση οποιουδήποτε εμβολίου να έχει την εμπιστοσύνη του κοινού και να υπάρχει καλή επικοινωνία σχετικά με το επίπεδο αποτελεσματικότητας και τυχόν πιθανών παρενεργειών. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν στοιχεία για το ρωσικό εμβόλιο που να ελέγχει η παγκόσμια κοινότητα υγείας».

Ο καθηγητής Κιθ Νιλ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, είπε ότι ενώ ένα μικρό δείγμα είναι αρκετό για να δείξει εάν το εμβόλιο είναι ασφαλές, απαιτείται δοκιμή σε πολύ μεγαλύτερο δείγμα για να αποδειχθεί εάν αποτρέπει τη μόλυνση. «Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εάν το ρωσικό εμβόλιο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό χωρίς την υποβολή επιστημονικών εγγράφων για ανάλυση και ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα στην ποιότητα των δεδομένων».

Ο καθηγητής Ντάνι Άλτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου δήλωσε ότι «ο πήχης είναι πολύ ψηλά» για την έγκριση εμβολίων. «Η παράπλευρη ζημιά από την κυκλοφορίου οποιουδήποτε εμβολίου που θα ήταν λιγότερο ασφαλές και αποτελεσματικό θα επιδείνωνε ανυπέρβλητα το τρέχον πρόβλημα. Ελπίζω να έχουν τηρηθεί τα κριτήρια», τόνισε.

Μόσχα: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί πως το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί πως το εμβόλιο της Ρωσίας για την COVID-19 δεν είναι ασφαλές είναι αβάσιμοι και ότι διατυπώνονται για λόγους ανταγωνισμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Με πληροφορίες από: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, DailyMail

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button