Κόσμος

Βιετνάμ: Το «Κορίτσι της Ναπάλμ» τελείωσε τις δερματικές θεραπείες μετά από 50 χρόνια

Η γυναίκα, της οποίας η φωτογραφία να καίγεται και να ουρλιάζει από τον πόνο έγινε η εικόνα του πολέμου του Βιετνάμ, έλαβε την τελευταία της θεραπεία δέρματος, 50 χρόνια μετά από μια αμερικανική επιδρομή βομβαρδισμών που άλλαξε τη ζωή της για πάντα.

Το 1972, ένας φωτορεπόρτερ απαθανάτισε τη στιγμή που η 9χρονη τότε Κιμ Πουκ Παν Τι εθεάθη να τρέχει σε έναν δρόμο, με το σώμα της ζεματισμένο και τα ρούχα της να καίγονται από το σώμα της, μετά από ένα χτύπημα με βόμβα ναπάλμ.

via Associated Press

Ο φωτογράφος του Associated Press, Νικ Ουτ, κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για το συγκεκριμένο συγκλονιστικό στιγμιότυπο.

via Associated Press

Ηταν αυτός που της έδωσε, επίσης, το περίφημο προσωνύμιο «Napalm Girl» (μτφ. Κορίτσι της Ναπάλμ).

Στα 59 της χρόνια, η Παν Τι έκανε την τελευταία της δερματική θεραπεία μετά από δεκαετίες πόνου από τις ουλές σε όλες τις το κορμί.

Nick Ut via Getty Images
Nick Ut via Getty Images

Τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που αμέσως μετά την επίθεση οι γιατροί πίστεψαν ότι δεν θα επιζούσε, αλλά μετά από ένα χρόνο εντατικής θεραπείας, η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε.

Τελικά ανάρρωσε και έζησε στο Βιετνάμ μέχρι το 1992 πριν μετακομίσει στον Καναδά με τον σύζυγό της, όπου ζει ακόμα.

Ωστόσο, συνέχισε να υποφέρει από πόνους και ξεκίνησε εξειδικευμένες θεραπείες στο Μαϊάμι πριν από αρκετά χρόνια, τις οποίες ένας χειρουργός συμφώνησε να πραγματοποιήσει δωρεάν.

Nick Ut via Getty Images
Nick Ut via Getty Images

«Τώρα, 50 χρόνια μετά, δεν είμαι πια θύμα πολέμου, δεν είμαι το κορίτσι της Ναπάλμ. Τώρα είμαι φίλη, βοηθός, είμαι γιαγιά και μια επιζήσασα που φωνάζει υπέρ της ειρήνης», είπε η ίδια πρόσφατα, καθώς συμπλήρωνε 50 χρόνια από την ημέρα που τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα.

Nick Ut via Getty Images
via Associated Press

«Κοιτάω ψηλά, βλέπω το αεροπλάνο και τέσσερις βόμβες»

Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CBS, η Παν Τι θυμήθηκε ότι έπαιζε με άλλα παιδιά όταν Βιετναμέζοι στρατιώτες της είπαν να τρέξει.

«Και κοιτάω ψηλά, βλέπω το αεροπλάνο και τέσσερις βόμβες να προσγειώνονται έτσι απλά», περιέγραψε.

«Πολύ καυτό! Πολύ καυτό!» ούρλιαξε τρέχοντας μακριά από το φλεγόμενο χωριό της.

«Ακόμα θυμάμαι τι σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή – ″Θεέ μου, κάηκα, τότε θα γίνω άσχημη και οι άνθρωποι θα με βλέπουν διαφορετικά″», εξήγησε.

Η εικόνα που τράβηκε ο Ουτ μπήκε στο πρωτοσέλιδο των New York Times την επόμενη μέρα. Η ίδια εξακολουθεί να διατηρεί επαφή μαζί του. Ο 71χρονος έχει συνταξιοδοτηθεί αλλά πήγε μαζί της στο Μαϊάμι αυτή την εβδομάδα για να τιμήσει την 50ή επέτειο και το τέλος της θεραπείας της.

(με πληροφορίες από SkyNews)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button