Αγροτικά

Βιολογικά: Χρονιά ρεκόρ το 2017 για εκτάσεις, παραγωγούς και λιανεμπόριο

Α κόμη μεγαλύτερη δυναμική έναντι των προηγούμενων ετών εμφάνισε το 2017 ο κλάδος των βιολογικών στην Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, στον αριθμό παραγωγών, αλλά και σε όρους αξίας. Με αρκετές από τις μεγάλες αγορές της ΕΕ να παρουσιάζουν ακόμη και διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, η ευρωπαϊκή βιολογική αγορά διευρύνθηκε στα 37,3 δισ. ευρώ, κατά σχεδόν 11%, αντιπροσωπεύοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά βιολογικών παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της έκθεσης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργικής Έρευνας (FiBL) σε συνεργασία με τη Βιομηχανία Πληροφοριών Αγοράς (AMI).

Οι ευρωπαϊκές καλλιεργούμενες εκτάσεις βιολογικών συνέχισαν την αυξητική τους πορεία, κατά 10 εκατ. στρέμματα το 2017 έναντι του 2016, καλύπτοντας το 7% των συνολικά καλλιεργούμενων εκτάσεων σε επίπεδο ΕΕ και το σχεδόν 3% των καλλιεργούμενων εκτάσεων της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές εκτάσεις βιολογικών ανήλθαν, λοιπόν, στα 146 εκατ. στρέμματα, με τα 126 εκατ. εξ αυτών να καταγράφονται εντός της ΕΕ των 28, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, αντιπροσωπεύοντας αύξηση της τάξεως του 25% έναντι του 2012 για το σύνολο της Ένωσης.

Τις τέσσερις πρώτες θέσεις από άποψη εκτάσεων καταλαμβάνουν οι Ισπανία (16,6%), Ιταλία (15,2%), Γαλλία (13,4%) και Γερμανία (9,1%) καλύπτοντας πάνω από τις μισές εκτάσεις βιολογικών στην ΕΕ (54,3%), ενώ στη δέκατη θέση έρχεται η χώρα μας, καλύπτοντας ένα 3,3%.

Κατά μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 7% της ΕΕ, στην πρώτη 15άδα των 28 βρίσκεται  η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις βιολογικών επί του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η χώρα μας, ωστόσο, το 2017 παρουσιάζει μείωση των εκτάσεων κατά 11,3%, έναντι αυτών που διέθετε το 2012.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, αύξηση, εκτός από τις εκτάσεις, σημείωσε και ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών, καθώς και των μεταποιητών και εισαγωγέων βιολογικών στην ΕΕ. Το 2017 καταγράφηκαν σχεδόν 400.000 βιοκαλλιεργητές στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι περίπου 310.000 δραστηριοποιούνται εντός ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση κατά 7% και 4% αντίστοιχα. Τους 71.000 άγγιξαν οι μεταποιητές, ενώ 5.300 ήταν οι εισαγωγείς που καταγράφηκαν σημειώνοντας διψήφια αύξηση.

Υπερδιπλάσια η αγορά βιολογικών της Ευρώπης σε βάθος δεκαετίας

Διψήφια αύξηση σημείωσε για τρίτη φορά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και το λιανεμπόριο βιολογικών, σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 11%, ενώ σε βάθος δεκαετίας τόσο η αγορά βιολογικών της Ευρώπης όσο και της ΕΕ υπερδιπλασιάστηκε. Αντίστοιχα, διπλάσια καταγράφεται και η ευρωπαϊκή κατά κεφαλήν κατανάλωση βιολογικών σε βάθος δεκαετίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ευρωπαϊκές χώρες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των πωλήσεων βιολογικών τροφίμων ως ποσοστό των αντίστοιχων αγορών τροφίμων, με τη Δανία να εμφανίζει το υψηλότερο μερίδιο βιολογικών παγκοσμίως (13,3%). Ωστόσο, μεμονωμένα προϊόντα και ομάδες προϊόντων κατέχουν ακόμη υψηλότερα μερίδια, όπως τα βιολογικά αβγά, που φθάνουν περίπου το 30% της αξίας όλων των αβγών που πωλούνται σε ορισμένες χώρες, σημειώνεται στην έκθεση.

Βιολογικά: Χρονιά ρεκόρ το 2017 για εκτάσεις, παραγωγούς και λιανεμπόριοypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button