ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Βοϊδοκοιλιά: 1 Απριλίου 1829

Βοϊδοκοιλιά, 1 Απριλίου 1829

«Η Βοϊδοκοιλιά είναι ένα μικρό φυσικό λιμάνι, ημισφαιρικό, ανοιγμένο σε μια αμμουδερή και έρημη παραλία […]

Καθώς το βάθος της δεν ξεπερνά τις τρεις οργιές, μόνο μικρά πλεούμενα μπορούν να ελλιμενιστούν. Θα ήταν εξαίρετο για τους αρχαίους στόλους, αλλά δεν πρέπει να είναι τόσο παλαιό. Το στενό πέρασμα από το οποίο μπαίνει κανείς στο λιμάνι περιβάλλεται από τα βράχια του βόρειου άκρου της χερσονήσου, στην οποία βρισκόμαστε, και από τα απέναντί του υψώματα. […]

Πριν εγκαταλείψουμε τις όχθες του κόλπου σχεδιάσαμε μια άποψη στην οποία βλέπουμε, στο βάθος, τον απότομο βράχο της Σφακτηρίας, από την αντίθετη πλευρά της οποίας ο Baccuet είχε σχεδιάσει το Παλαιό Ναβαρίνο.

Τα βορεινά τείχη του Παλαιοκάστρου στεφανώνουν το τοπίο και ο στρογγυλός πύργος που ορθώνεται στη γωνία της νοτιοανατολικής πλευράς μοιάζει απομονωμένος […] από κάτω διακρίνεται το ύψωμα [… και] οι βράχοι που είναι πεσμένοι στη βάση του, από τη μια πλευρά του περάσματος, πίσω από τους οποίους ήταν η αρχαία προβλήτα με τα σκαλιά της λαξευμένα στο βράχο και τέλος η αμμώδης πλαγιά από την οποία κατεβήκαμε στην ακτή.»
Bory de Saint Vincent, Relation, 1836, σ. 152-157.

*Λιθογραφια: Prosper Baccuet | “Η αρχαία Πύλος, σήμερα Παλαιό Ναβαρίνο, από το παλιό λιμάνι γνωστό ως Βοϊδοκοιλιά”. Άτλας, 1835, σειρά 1η, πιν. ΧI.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button