ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Βομβαρδισμός των Γαργαλιάνων από τους Ιταλούς το Μάρτιο του 1941 – Ο πρώτος άμαχος νεκρός

Από τα « Τετράδια Ιστορίας» του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα , ιατρού.

 

Ο Δημήτριος Κουτσούνης , έμπορος των Γαργαλιάνων (*)συμπληρώνοντας το προσωπικό του ημερολόγιο κράτησε ζωντανή την πληροφορία για τον βομβαρδισμό της πόλεως των Γαργαλιάνων από του Ιταλούς τον Μάρτιο του 1941. Διαβάζουμε λοιπόν :

«…Στις 23 Μαρτίου . Έρριψεν ένα Ιταλικό αεροπλάνο 7 βόμβες εις τα Γουρδουβελέϊκα , επί της οικίας Φ. Τουμπέκη και Ν. Γουρδουβέλη . Τραυματίσθηκαν ελαφρώς δύο γυναίκες και ένα παιδί 2 ετών ….»

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πόλη των Γαργαλιάνων αποτελεί στόχο των Ιταλών . Είναι γνωστό ότι στόχοι ιταλικών βομβαρδισμών στην περιοχή απετέλεσαν τα εργοστάσια παραγωγής οινοπνεύματος όπως το Οινοποιείο του Μαράθου και του Βρυσόμυλου Γαργαλιάνων . Στην περιοχή της συνοικίας « Γουρδουβελέϊκα» δεν υπήρχε κάποια ανάλογη υποδομή , μπορούμε όμως να υποθέσουμε ότι πιθανότερος στόχος ήταν τα οινοποιεία που ήταν στην συνοικία «Καλαρή» όπου ήταν το οινοποιείο του Ιωαν. Ζόμπολα αλλά και άλλα μικρότερα οινοποιεία.

Η Πλατεία «Σουλίου» στην συνοικία « Γουρδουβελέϊκα» άρχισε να κατασκευάζεται το 1929.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων συνεδριάζει λίγες μέρες μετά τον Βομβαρδισμό στις 30 Μαρτίου 1941 και εκδίδει την κάτωθι Πράξη :

Πράξη 27 /30 Μαρτίου 1941

Πρόεδρος Κοινότητος Ανδρέας Τσιμπλής παρόντες Κοινοτικοί Σύμβουλοι : Αθανάσιος Κορωναίος , Παν. Γεωργόπουλος , Δημ. Μαραβέλας , Κων. Τσαούσης , Ιωάννης Παπαχριστοφίλου , Ιωάννης Ζόμπολας , Κων. Κουτροδήμος , Οδ. Σκούντζος Κων. Κωστόπουλος , Ιωαν. Διακουμόπουλος

Περί « Τροποποιήσεως προϋπολογισμού χρησ. 1940-41 κατόπιν εισαγωγής εις το Κοινοτικό Ταμείον του αποσταλέντος υπό του κ. Υπουργού Εργατικής Πρόνοιας και περί πιστώσεως δια παροχών χρηματικών βοηθημάτων εις τους παθόντας εκ του βομβαρδισμού . Δραχμές 100.000 Ανοίγεται Κεφάλαιο εσόδων και αντίστοιχα Κεφάλαιο εξόδων

«…Εν συνεχεία το Κοινοτικό Συμβούλιο έχον υπ’ όψιν του τας συνέπειας του βομβαρδισμού της 23 -3-1941 προκυψάσας ζημίας εις κατοίκους της Κοινότητας οίτινες άπαντες τυγχάνουν άποροι ως προς το συνταχθέν κοινόν πρωτόκολλο ζημιών και θυμάτων υπό των κ.κ. Προέδρου της Κοινότητος και του Διευθυντού της ενταύθα Υποδιοικήσεως Χωροφυλακής , έχον δε σχηματίσει ιδίαν αντίληψιν περί της καταστάσεως εις ην έχουν περιέλθει αι πληγείσαι οικογένειαι τινές των οποίων εστερήθησαν παντελώς των απαραιτήτων μέσων στεγάσεως , προβαίνοντες αναλογίαν του μεγέθους των ζημιών , αριθμού θυμάτων και οικονομικής και οικογενειακής καταστάσεως εκ του καθορισμού …δια εκάστη οικογένεια

1.Φώτιο Κ. Τουμπέκη μέλος της οικογενείας των οποίων η κατοικία κατέρρευσε δραχ. 24.000

2. Τον Νικόλαο Π. Γουρδουβέλη ως η σύζυγος και ο υιός αυτού τραυματίσθηκαν του τελευταίου υποκύψαντος εις τα τραύματά του συνεπεία της καταρρεύσεως της οικίας δραχ. 38.000

Ως και δια φθορά οικιακών ειδών δραχ. 3000

3. Παναγιώτα χήρα Ν. Τουμπέκη συνεπεία σοβαρών ζημιών και φθορών της οικία της δραχ. 4000

4. Μιχαήλ Κ. Τουμπέκη συνεπεία σοβαρών ρηγμάτων οικίας του καθιστώντας επικίνδυνο την εις αυτή στέγασή του δραχ. 5000

5. Διονυσία χήρα Γεωργίου Τουμπέκη δι τον ίδιο ως άνω σκοπό δραχ. 2000

6. Παναγιώτα χήρα Γεωργίου Μαρκολέφα δι’ τον ίδιον ως άνω σκοπό δραχ. 2000

7. Παναγιώτα Αθ. Γκίκα συνεπεία φόνου του όνου του δραχ. 2000

Σύνολο Δραχμών 80.000…»

Εκπλήσσει η ταχύτητα με την οποία το Υπουργείο Αγροτικής Πρόνοιας έρχεται αρωγός στους πληγέντες .

Ο μικρός Γουρδουβέλης , μόλις 2 χρονών υπέκυψε στα τραύματά του .

Όμως ο μικρός Γουρδουβέλης πρέπει να θεωρηθεί και είναι , το πρώτο αθώο θύμα εκ του άμαχου πληθυσμού στην περιοχή των Γαργαλιάνων .

Εικ. Αερομαχία στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο

(*)Ημερολόγιο (1920-1953) ενός Γαργαλιανιώτη Εμπόρου, Αθανασίου Ι Τερζάκη , Μεσσηνιακό Ημερολόγιο τόμος 7ος , 2013

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. “Εκπλήσσει η ταχύτητα με την οποία το Υπουργείο Αγροτικής Πρόνοιας έρχεται αρωγός στους πληγέντες” διαβάζουμε στο άρθρο.

    Άλλες εποχές, άλλα ήθη, σχολιάζουμε εμείς.

    Ο πατέρας μου μας περιέγραφε πως στους αγρούς οι κάτοικοι έφτιαχναν αυτοσχέδια καταφύγια κόβοντας κυπαρίσσια τα οποία τοποθετούσαν πάνω από τις γράνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button