Τοπικά Νέα

Βρετανοί, Αυστραλοί, Ισραηλινοί απέτισαν φόρο τιμής στους πολεμιστές της Μάχης της Καλαμάτας

Δεύτερη χρονιά φέτος που στην επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Καλαμάτας (28 Απρίλη 1941) δεν κατάφερε να παραβρεθεί κανένας από τους όσους βρίσκονται ακόμη στη ζωή και τότε ήταν πολεμιστές του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος. Όμως παραβρέθηκαν απόγονοι των πολεμιστών, οι οποίοι συγκινημένοι και υπερήφανοι για τον αγώνα που έδωσαν οι γονείς τους, εκπέμπουν το μήνυμα στους νεότερους ότι η ελευθερία είναι το κορυφαίο πανανθρώπινο αγαθό και οφείλουμε να τη διεκδικούμε με κάθε θυσία. Στην επετειακή εκδήλωση παραβρέθηκε ο αναπληρωτής Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Αντρέα Μπίτζι, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Ισραήλ Τσβίκα Σαχάρ, ο επίτιμος πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης…

Στην καθιερωμένη ομιλία της η γραμματέας της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, Τζάνετ Πάρκιν, μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου της Αδελφότητας, βρετανού απόμαχου, Φρανκ Γκιλ, ο οποίος πλησιάζει στα 99 χρόνια και μέχρι πριν δύο χρόνια ερχόταν στην εκδήλωση κάθε χρόνο.

Η κ. Τζάνετ Πάρκιν σημείωσε ότι από τη Βρετανία ήρθαν φέτος στην Καλαμάτα 19 άτομα, παιδιά και εγγόνια των απομάχων και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παρουσία των εκπροσώπων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Ισραήλ, καθώς και για τους Εβραίους απογόνους των απομάχων που επισκέφθηκαν την Καλαμάτα για την εκδήλωση.

Τόνισε ότι η συγκίνηση των παρευρισκόμενων είναι μεγάλη για όσους έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη της Καλαμάτας, για όσους αιχμαλωτίστηκαν, αλλά και για όσους κατάφεραν να διαφύγουν και στη συνέχεια έλαβαν μέρος σε άλλες μάχες.

Τέλος η Τζάνετ Πάρκιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αδελφότητας των Απομάχων προς το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για την απόφαση του Δήμου να διοργανώσει και φέτος την επετειακή εκδήλωση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας μίλησε για τους περίπου 58.000 Βρετανούς, Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς, Εβραίους, Σέρβους, Έλληνες και Κύπριους που συμμετείχαν στην τελευταία μάχη που δόθηκε με τους Γερμανούς κατακτητές στην ηπειρωτική Ελλάδα και οι περισσότεροι από τους οποίους αιχμαλωτίστηκαν.

Επίσης ο δήμαρχος Καλαμάτας σχολίασε ότι η σημαντική Μάχη της Καλαμάτας δεν κατέχει στην ιστορία τη θέση που της αξίζει, τόνισε όμως ότι το χρέος μας είναι να προσπαθήσουμε να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη για το γεγονός και τους ήρωες που πολέμησαν, σκοτώθηκαν, αιχμαλωτίστηκαν για το μεγάλο αγώνα της ελευθερίας των λαών.

Τέλος, ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και φέτος στον ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα Νίκο Ζερβή, τονίζοντας ότι αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της Καλαμάτας και της Αδελφότητας των Απομάχων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Ελληνοαυστραλός βουλευτής και πρώην υπουργός στη Βικτώρια Τζον Πανταζόπουλος, την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη και η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δημήτρης Φαββατάς, τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Δημήτρης Οικονομάκος, την περιφερειακή παράταξη “Πελοποννησιακή Συνεργασία-Πράξη Ανάπτυξης” ο Παναγιώτης Αλευράς.

Σημειώνεται, τέλος, η συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής.
Στ.Μ.

kalamatajournal.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button