Κόσμος

Γαλλία: Δήμαρχος απειλεί με χρέωση 15.000 ευρώ όσους θέλουν να ανέβουν στο Mont Blanc

Ενας δήμαρχος στη Γαλλία απειλεί με χρέωση 15.000 ευρώ, τους αναβάτες που θέλουν να ανέβουν το Mont Blanc. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, ένας Γάλλος δήμαρχος ισχυρίζεται πως οι συνθήκες στο Mont Blanc (Λευκό Ορος) είναι πλέον τόσο επικίνδυνες, που οι ορειβάτες θα πρέπει να καταβάλουν προκαταβολή 15.000 ευρώ (12.640 λίρες Αγγλίας, 15.370 δολάρια), για να καλύψουν τα έξοδα διάσωσης και πιθανής κηδείας.

Ο Jean-Marc Peillex είναι δήμαρχος του Saint-Gervais, ενός χωριού στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Δυτικής Ευρώπης, η κορυφή του οποίου βρίσκεται στα 4.807 μέτρα. Όσοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και πήραν τη διαδρομή Goûter προς το βουνό έπαιζαν «ρωσική ρουλέτα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Παράλληλα, ο καύσωνας έχει αυξήσει τις πτώσεις βράχων. Ο δήμαρχος του Saint-Gervais δήλωσε στο BBC, ότι το μέσο κόστος διάσωσης στο βουνό ήταν 10.000 ευρώ και τα έξοδα κηδείας είναι 5.000 ευρώ. «Είναι απαράδεκτο ο Γάλλος φορολογούμενος να καλύπτει αυτά τα έξοδα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου.

Η δήλωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα του χωριού σημείωσε ότι οι οδηγοί βουνού αρνούνται πλέον να αναλάβουν ορειβάτες στη δημοφιλή διαδρομή Goûter -γνωστή και ως Βασιλική Οδός- από το Saint-Gervais ή το κοντινό αλπικό θέρετρο Chamonix. Η απόφασή τους ισχύει το νωρίτερο μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Ο δήμαρχος δήλωσε στο BBC: «Ήθελα να κάνω τον κόσμο να αντιδράσει, να καταλάβει ότι σήμερα είναι πολύ επικίνδυνο, σχεδόν αυτοκτονικό να ανέβει κανείς». Ο δήμαρχος έκλεισε μέχρι νεωτέρας τα ορεινά καταφύγια στο Goûter και στο Tête Rousse λόγω των καταπτώσεων βράχων.

Δεν έχει ακόμη εκδώσει νομική απόφαση σχετικά με την προτεινόμενη κατάθεση, αλλά έχει την εξουσία να την επιβάλει, δήλωσε στο BBC. Είπε ότι το ποσό «πρέπει να είναι εντυπωσιακό για να επικεντρωθεί η προσοχή σε αυτό». «Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι παράνομο, μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο για να το αμφισβητήσει», πρόσθεσε ο ίδιος. Είπε ότι μια ομάδα Ρουμάνων βρέθηκε στο βουνό στις 30 Ιουλίου φορώντας βερμούδες και αθλητικά παπούτσια. Ένα ελικόπτερο της αστυνομίας τους διέταξε μέσω μεγάφωνου να γυρίσουν πίσω, είπε, «και ενώ το έκαναν, είπαν ότι θα επιστρέψουν την επόμενη μέρα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button