Αγροτικά

Γαλλία: Ισχυρό ρεύμα υπέρ της υποχρεωτικής επισήμανσης των γενετικά τροποποιημένων

Ύστερα από αρκετές ημέρες συζητήσεων γύρω από το γαλλικό νομοσχέδιο για τη γεωργία και τα τρόφιμα, οι Γάλλοι υπεύθυνοι πολιτικής τάχθηκαν κατά πλειοψηφία υπέρ της υποχρεωτικής επισήμανσης των γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών και των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι Γάλλοι υπουργοί ψήφισαν υπέρ της παροχής λεπτομερέστερων πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. Εφόσον η πρόταση που υποστήριξαν περάσει από τη γαλλική σύγκλητο, έως τον Ιανουάριο του 2023 θα απαιτείται η παροχή πρόσθετων πληροφοριών πάνω στη συσκευασία του εκάστοτε προϊόντος σχετικά με τις συνθήκες εκτροφής των ζώων, το αν αυτά έχουν καταναλώσει γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές και τον αριθμό των εφαρμογών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν για νωπά φρούτα και λαχανικά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έγινε δεκτή με ικανοποίηση από φορείς όπως η γαλλική ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων «France Nature Environnement» (FNE), η οποία χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «νίκη». Σύμφωνα με τη FNE, ένα μήλο εκτίθεται σε φυτοφάρμακα κατά μέσο όρο 36 φορές πριν φτάσει στον καταναλωτή.

Παρ’ όλα αυτά, οι Γάλλοι υπουργοί δεν έδειξαν παρόμοιο ζήλο σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εμπορίας ανθυγιεινών τροφών σε μικρά παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, δίστασαν να ψηφίσουν υπέρ της υποχρεωτικής διαθρεπτικής επισήμανσης στα τρόφιμα της Γαλλίας, εκφράζοντας τον ισχυρισμό ότι θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ενιαία αγορά της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω καινοτόμο σύστημα που επρόκειτο να εισάγει η Γαλλία για τη σήμανση τροφίμων, υπό την ονομασία «Nutri-score», είχε λάβει τα εύσημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) ως ένα εργαλείο «απλό» και «φιλικό προς τον καταναλωτή». Μέχρι στιγμής, το σύστημα αυτό εφαρμοζόταν προαιρετικά και από ό,τι φαίνεται αυτή η συνθήκη θα παραμείνει.

«Η εξέλιξη αυτή είναι θλιβερή και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλες τις συστάσεις για τη δημόσια υγεία τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», σχολίασε ο δημιουργός του Nutri-score, καθηγητής Serge Hercberg.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button