Κόσμος

Γαλλία: Καταδικασμένος δολοφόνος της ιταλικής μαφίας ζούσε ως μάγειρας σε πιτσαρία

Ένας καταδικασμένος νονός της ιταλικής μαφίας που παρέμενε ασύλληπτος από το 2006 συνελήφθη στη Γαλλία, όπου κρυβόταν σε κοινή θέα ως…σεφ πίτσας

Ο Ιταλός φυγάς Eντγκάρντο Γκρέκο, ένας καταδικασμένος δολοφόνος της ιταλικής μαφίας, βρέθηκε μετά από 16 χρόνια, έχοντας καμουφλαριστεί ως…παρασκευαστής πίτσας. Καταζητείται για τη δολοφονία δύο αδερφών και την απόπειρα δολοφονίας ενός ακόμη άνδρα το 1991

Η σύλληψή του τo στο Saint-Étienne είναι η δεύτερη υψηλού προφίλ σύλληψη της μαφίας από τις ιταλικές αρχές μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο ήταν φυγάς για 30 χρόνια, όταν εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψής του σε κλινική στη Σικελία.

Και οι δύο άνδρες καταζητούνταν για τη διεξαγωγή φρικτών δολοφονιών τη δεκαετία του 1990. Ενώ ο Mεσίνα Ντενάρο ήταν το «αφεντικό των αφεντικών» για τη διαβόητη Κόζα Νόστρα της Σικελίας, ο Γκρέκο ήταν μέρος της «Nτραγκέτα» που κατάγεται από την περιοχή της Καλαβρίας στο βαθύ νότο της Ιταλίας.

Η Ντραγκέτα είναι τώρα η πιο ισχυρή μαφία στην Ιταλία και τα πλοκάμια της απλώνονται σε όλη την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Ο Γκρέκο, 63 ετών καταζητούνταν για τη δολοφονία δύο αδερφών κατά τη διάρκεια ενός «πολέμου της μαφίας» μεταξύ δύο συμμοριών στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο Στέφανο και ο Τζουζέπε Μπαρτολομέο ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου σε ένα ιχθυοπωλείο στη μικρή πόλη Cosenza τον Ιανουάριο του 1991. Τα σώματά τους δεν βρέθηκαν ποτέ και πιστεύεται ότι είχαν διαλυθεί σε οξύ. Ο Γκρέκο ήταν μέλος μιας αντίπαλης συμμορίας και κατηγορήθηκε επίσης για απόπειρα δολοφονίας ενός άλλου άνδρα αργότερα εκείνο το έτος στην ίδια πόλη.

Όταν ένας πρωτόδικος δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του το 2006, ο Γκρέκο τράπηκε σε φυγή. Οκτώ χρόνια αργότερα, εγκαταστάθηκε στη γαλλική πόλη Saint-Étienne, νοτιοδυτικά της Λυών, αναλαμβάνοντας τελικά τη δουλειά του «pizzaiolo» σε ένα ιταλικό εστιατόριο.

Ο Γκρέκο πήρε μια νέα ταυτότητα, αποκαλώντας τον εαυτό του Πάολο Ντιμίτριο. Μέχρι τώρα είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία και εναντίον του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Αλλά τον Ιούλιο του 2021 ήταν αρκετά σίγουρος για το νέο του ψευδώνυμο και εμφανίστηκε σε μια τοπική εφημερίδα, περηφανευόμενος για τις «τοπικές και σπιτικές συνταγές» του εστιατορίου του, όπως ραβιόλια, ριζότο και ταλιατέλες.

Ο Γκρέκο, χρησιμοποιώντας το όνομα ενός εγκληματία από την Απουλία στη νοτιοανατολική Ιταλία, είχε τώρα γκρίζα γενειάδα και γυαλιά. Το αφιέρωμα τον αποκαλούσε Ιταλό στην καταγωγή, αλλά κατά βάθος ντόπιο του Saint-Étienne. Ωστόσο, εξακολουθούσε να καταδιώκεται από τον κορυφαίο εισαγγελέα κατά της μαφίας της Ιταλίας, Nicola Gratteri, ο οποίος έχει περάσει δεκαετίες αντιμετωπίζοντας την άνοδο της «Nτραγκέτα».

Σε ανακοίνωσή της, η στρατιωτική αστυνομία Καραμπινιέρι της Ιταλίας ανέφερε ότι από το 2019, οι ερευνητές είχαν εντοπίσει το δίκτυο υποστήριξης του Γκρέκο, το οποίο τελικά τους οδήγησε πέρα από τις Άλπεις στο Saint-Étienne. Η Ιντερπόλ είπε ότι ενεπλάκη και η επιχείρηση κατά της Ντραγκέτα, με τις γαλλικές αρχές να πραγματοποιούν επιτήρηση της τοποθεσίας του Γκρέκο. Στη συνέχεια, η ιταλική αστυνομία επιβεβαίωσε την ταυτότητά του και κινήθηκε για να τον συλλάβει.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι επαίνεσε την αστυνομία που οδήγησε στη δικαιοσύνη έναν από τους χειρότερους εγκληματίες της Ιταλίας, ενώ ο επικεφαλής της περιοχής της Καλαβρίας, Ρομπέρτο Οτσιούτο, είπε ότι η σύλληψη υπογράμμισε τη δέσμευση της Ιταλίας για την καταπολέμηση όλων των μορφών οργανωμένου εγκλήματος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button