Αγροτικά

Γαλλία: Υπό εξέταση νόμος που θα υποχρεώνει τους αγοραστές να λαμβάνουν υπόψη το κόστος παραγωγής

Δεν πάει πολύς καιρός από την επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων παρατηρούνται συχνά σημαντικές ανισορροπίες στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών.

Στη Γαλλία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σκέφτονται να προτείνουν έναν νέο νόμο για αυτό το θέμα, σύμφωνα με τον οποίο το κόστος της αγροτικής παραγωγής θα συμπεριλαμβάνεται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις τιμές μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών προϊόντων αγροδιατροφής. Στις 15 Μαρτίου, ο Γκρεγκορί Μπεσόν-Μορό, Γάλλος βουλευτής που ανήκει στο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της χώρας εργάζονται πάνω σε νέους δείκτες κόστους για να βοηθήσουν τους αγρότες να κερδίσουν περισσότερα για τα τρόφιμα που παράγουν.

«Αυτές οι τιμές θα διαφοροποιούνται με την πάροδο του χρόνου», εξήγησε ο ίδιος ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Γεωργίας (AGRI). «Μπορούν να αναθεωρούνται κάθε δύο ή τρεις μήνες, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στο ενεργειακό κόστος, τον δείκτη κόστους παραγωγής σε ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα, καθώς και τις αλλαγές στο ύψος των μισθών».

Ο Μπεσόν-Μορό αναφέρθηκε επίσης σε μια γαλλική κοινοβουλευτική έρευνα πάνω σε συμμαχίες λιανοπωλητών, μετά την εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας για καλύτερα αμειβόμενους αγρότες. «Βρεθήκαμε εν μέσω ενός συνεχούς πολέμου τιμών, μια κατάσταση που όλοι βγαίνουν χαμένοι» είπε, προσθέτοντας ότι οι απαιτήσεις για χαμηλές τιμές έπληξαν τους αγρότες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εμπλεκόμενο.

Λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη εκπροσώπων της αγροτικής παραγωγής, διανομέων και των εμπόρων λιανικής, η ανωτέρω έρευνα οδήγησε στην ιδέα της συμπερίληψης του κόστους παραγωγής κατά τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των τιμών. Οι ευρωβουλευτές της AGRI χαιρέτισαν σε γενικές γραμμές την παρουσίαση του Μπεσόν-Μορό, αλλά εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το ότι η εθνική νομοθεσία της Γαλλίας για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος δεν αποδείχτηκε αρκετή για να αποτρέψει την πτώση των τιμών παραγωγού.

Η πρόταση αναμένεται να υποβληθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες και να εγγραφεί στο σχέδιο ημερήσιας διάταξης του γαλλικού Κοινοβουλίου έως τον Μάιο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button