ΠελοπόννησοςΤοπικά Νέα

Γαράτζα: Οδοιπορικό στο άγνωστο… Ζάλογγο της Μεσσηνίας [βίντεο]

Το μνημείο του Ζαλόγγου στο νομό Πρεβέζης είναι ξακουστό σε όλη την Ελλάδα όπου 63 Σουλιώτισσες πραγματοποίησαν μία ομαδική αυτοκτονία, πέφτοντας από το βράχο “Στεφάνι” εν χορώ, αφού πρώτα έριξαν τα βρέφη που είχαν στην αγκαλιά τους για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Μια αντίστοιχη ιστορία εκτυλίχθηκε στην Γαράτζα της Μεσσηνίας το φθινόπωρο του 1825 όταν μια ομάδα από 14 γυναίκες βρήκαν καταφύγιο στο κάστρο της Κρεμπενής, όμως όταν είδαν ότι ο στρατός του Ιμπραήμ πλησίαζε και σίγουρα θα τις έπιαναν, τότε προτίμησαν να γκρεμιστούν από τα απόκρημνα βράχια.

Έπεσαν όλες εκτός από την τελευταία που πιάστηκε αιχμάλωτη και οδηγήθηκε στην σκλαβιά.

Στην απέναντι πλαγιά υπήρχε μοναστήρι όπου φυλασσόταν μπαρούτι και το οποίο ανατινάχτηκε για να μην πέσει στα χέρια του στρατού του Ιμπραήμ.

Το Όνομα του Κάστρου

Το κάστρο αναφέρεται σαν «κάστρο της Μέλπειας» καθώς η Μέλπεια είναι το πλησιέστερο χωριό. Το παλιό όνομα της Μέλπειας ήταν Γαράντζα, γι’ αυτό οι παλιότεροι το έλεγαν και «κάστρο της Γαράντζας».

Αυτές όμως είναι νεοελληνικές ονομασίες. Το Χρονικό του Μορέως αναφέρει το «κάστρο της Δημάτρας» που οι περισσότεροι ερευνητές ταυτίζουν με το περί ου ο λόγος κάστρο. Υπάρχει και σύγχρονο χωριό Δημάτρα που είναι σε κάποια απόσταση προς τα δυτικά.

Το 1354 εμφανίζεται για πρώτη φορά η ονομασία Grembeni που αποδίδεται σαν Γκρέμπενη ή Κρεμπενή.

Χαρακτηριστικά πλάνα

Το κανάλι του nikos.tsiak καταγράφει εικόνες από το κάστρο και από το χωριό, σε ένα πειστικό βίντεο για μια άγνωστη σε πολλούς περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button