ΑφιερώματαΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Γαργαλιάνοι: Αρχαιολογικός χώρος αγίου Παντελεήμονα

Σε απόσταση 1,5 χλμ. Ν-ΝΔ του κέντρου των Γαργαλιάνων βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Βόρεια της εκκλησίας, για περίπου 600μ. Β κατά μήκος ενός απόκρημνου βράχου, υπάρχουν διάφορες κομμένες εσοχές στον βράχο, συμπεριλαμβανομένων μικρών κογχών και μεγαλύτερων θαλάμων σκαλισμένων στον κατακόρυφο βράχο. Σε μια σπηλιά υπάρχει χριστιανικός ναΐσκος ενώ σε άλλα σημεία φαίνεται να υπάρχουν λατομεία πετρώματος.
Ο αρχαιολογικός χώρος, όπως φαίνεται από τα ευρήματα, εκτείνεται στο οροπέδιο πάνω από τις σπηλιές και στις πλαγιές, περ. 150μ. κάτω Δ. από τα σπήλαια. Τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την τοποθεσία περιλαμβάνουν την εκκλησία και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενσωματωμένες στο βράχο 400μ. Β του αγίου Παντελεήμονα.

Η μονόκλιτη, θολωτή εκκλησία (εσωτερικές διαστάσεις 13x 5μ.) βρίσκεται εντός φυσικού σπηλαίου ενώ συμπληρώνεται από τοίχους από καλά κομμένες ασβεστολιθικές πέτρες. Η είσοδος του ναΐσκου γίνεται από μια πόρτα στον Ν τοίχο ενώ στον Δ τοίχο υπάρχει ένα παράθυρο. Στις Ν και Β πλευρές του εσωτερικού υπάρχουν πάγκοι κομμένοι στο βράχο και το Α τοίχωμα καταλήγει σε μια φαρδιά αψίδα.

Μέσα στην εκκλησία σώζεται το Β τμήμα του τέμπλου, κομμένο στο βράχο. Δίπλα σε αυτό υπάρχει μιά τράπεζα εντός εσοχής και κόγχη. Τα κομμάτια στη γύρω πέτρα υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός διακοσμητικού πλαισίου σε αυτή τη θέση. Ίχνη ασβεστοκονιάματος (πιθανώς βαμμένου) παρατηρήθηκαν στη ΝΔ γωνία του ναού στο σημείο όπου η αψίδα ξεκινάει από τον Ν τοίχο.
Στα Ν της εκκλησίας σε εσοχή του βράχου υπάρχει ένας μικρός χώρος αποθήκευσης με ίχνη κεραμίδων. Η κυριαρχία Βυζαντινών και οθωμανικών ευρημάτων στην περιοχή πιθανώς προτείνει την εποχή κατασκευής και χρήσης της εκκλησίας.

Αρκετές άλλες κατασκευές στην περιοχή χρησιμοποιούν φυσικές κοιλότητες στο ασβεστολιθικό βράχο, κυρίως στα Ν της εκκλησίας. Αυτές οι δομές περιλαμβάνουν στάνες για ζώα, μερικές από τις οποίες διευρύνονται με την κατασκευή τειχών.
Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό ήταν ένας αριθμός μικρών κογχών που κόπηκαν στον ασβεστόλιθο 50μ. Β του αγίου Παντελεήμονα, που είναι συγκρίσιμες με κόγχες που κόπηκαν σε άλλες τοποθεσίες και χρησιμοποιούνται για τοπικά ιερά.
Βρέθηκε σκαλιστή βάση αγάλματος περίπου 150μ. ΒΔ της εκκλησίας στο σπήλαιο και ένα νόμισμα των ελληνιστικών χρόνω 200μ. ΝΔ της.
Τα ευρήματα και τα κεραμικά αποτμήματα του αρχαιολογικού χώρου χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή και την Βυζαντινή μέχρι και την οθωμανική περίοδο.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button