ΓαργαλιάνοιΕκπαίδευσηΤοπικά Νέα

Γαργαλιάνοι: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση με θέμα «Ασφαλές Διαδίκτυο για όλους»

Ναι στο διαδίκτυο αλλά με προσοχή!

Eνημέρωση –συζήτηση με θέμα «Ασφαλές Διαδίκτυο για όλους» διοργάνωσαν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γαργαλιάνων το απόγευμα της Δευτέρας 18 Μαρτίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη με βασικούς ομιλητές τον Αστυνόμο Α’ Παναγιώτη Μπαστακό, διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας και την παιδοψυχολόγο Αθανασία Κουτσούκου.

Στην ομιλία συμμετείχαν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για την έννοια του cyber bullying, του grooming (αποπλάνηση μεσω διαδικτύου), του εθισμού στο διαδίκτυο και άλλων θεμάτων που σχετίζονται με την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών που σερφάρουν στο διαδίκτυο. Αλλωστε, όπως τόνισε και ο κ. Μπαστακός, το διαδίκτυο, δεν είναι ο δαίμονας που χρειάζεται να ξορκίσουμε, αλλά σίγουρα απαιτεί από τους γονείς να οριοθετήσουν την ανεξέλεγκτη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, και κυρίως να εμπνεύσουν τα παιδιά για μια δημιουργική χρήση αυτού του εργαλείου γνώσης, επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Το συντονισμό της συζήτησης είχε η εκπαιδευτικός Βιβή Κουσαρίδα, προϊσταμένη του 2ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων, η οποία προλόγισε τους δύο ομιλητές ενώ τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.

Επιπλέον, η κα Κουσαρίδα ευχαρίστησε τους διευθυντές και προϊσταμένους των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καλαμάτας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έγινε προκειμένου να διοργανωθεί η ημερίδα στους Γαργαλιάνους.

Το διαδίκτυο είναι για όλους!

Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν έναν γονέα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ο χρόνος που περνά το παιδί στο Ιντερνετ δεν είναι ο κυριότερος παράγοντας ανησυχίας. Αντίθετα, η απομόνωση του παιδιού από άλλες δραστηριότητες και φίλους, η πτώση των επιδόσεών του στο σχολείο, είναι μερικά ανησυχητικά σημάδια που θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς. Εκτός από τους κινδύνους, ο κ. Μπαστακός ανέπτυξε και τα θετικά του Διαδικτύου, προτρέποντας να πούμε “ναι”, αλλά με προσοχή. Ανέλυσε βέβαια πώς μπορεί κανείς να εθιστεί στη χρήση του, και αναφέρθηκε σε φαινόμενα όπως ο εκφοβισμός μέσα από το Διαδίκτυο (cyberbulling) και οι συνέπειές του.

Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ αναφέρθηκε και στη διαδικασία αντιμετώπισης, συμβουλεύοντας ότι, εάν πέσουμε θύμα εκφοβισμού, η πρώτη κίνηση είναι να σταματήσουμε αμέσως την επικοινωνία με το θύτη. Επίσης, δεν πρέπει να προωθούμε τα εκφοβιστικά μηνύματα. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να εμπιστεύονται τους γονείς τους, για να μιλήσουν για τον εκφοβισμό που δέχτηκαν.

Ακολούθησε η εισήγηση από την παιδοψυχολόγο Αθανασία Κουτσούκου.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button