Αγροτικά

Γεύση και διατηρησιμότητα της ντομάτας ζητούν οι αγορές

Με σπορόφυτα ντομάτας, αγγουριού, καρπουζιού και πεπονιού πορεύονται οι καλλιεργητές των θερμοκηπίων αυτή την περίοδο, κυρίως στις περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, αφού οι υπαίθριες καλλιέργειες έχουν ακόμη λίγο χρόνο για να ξεκινήσουν τις φυτεύσεις.

Οι περισσότεροι έχουν φυτέψει τα θερμοκήπιά τους από τον Ιανουάριο, με τους πιο όψιμους τις Κυπαρισσίας να έχουν ολοκληρώσει έως τα μέσα Φεβρουαρίου, σε ό,τι αφορά τα κυρίαρχα προϊόντα της ντομάτας και του αγγουριού. Στις περιοχές της Ηλείας εντός του Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται οι φυτεύσεις πρώιμου καρπουζιού και πεπονιού, όπως αντίστοιχα και στα θερμοκήπια της Κρήτης, όπου διατηρείται αυτή η πρώιμη καλλιέργεια.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινούν τις φυτεύσεις καρπουζιού και στις περιοχές της Κυπαρισσίας, των Φιλιατρών και της Τριφυλίας, όπου η καλλιέργεια διεξάγεται με τη μέθοδο τρίμετρης καμάρας, διαμορφώνοντας συνθήκες παρόμοιες με του θερμοκηπίου για την ανάπτυξη του φυτού.

Οι περισσότεροι παραγωγοί προσπαθούν να καλλιεργήσουν όπου υπάρχει το αντίστοιχο κενό της αγοράς και οι όποιες αλλαγές ή μετατοπίσεις σημειώνονται στις καλλιέργειες συνήθως λόγω αυτής της προσπάθειας, ενώ τιμές, ζήτηση, αλλά και καλλιεργητικές δυσκολίες λόγω καιρού και ασθενειών αποτελούν ακόμη καθοριστικούς παράγοντες για τις επιλογές των παραγωγών.

Ο ανταγωνισμός φέρνει περισσότερο πρωιμότερο θερμοκηπιακό καρπούζι

Σύμφωνα με τους καλλιεργητές, η πίεση της Ιταλίας είναι εκείνη που έχει οδηγήσει σε αυτές τις πρώιμες φυτεύσεις καρπουζιού, ώστε να εξασφαλίσουν ένα προβάδισμα στις αγορές του εξωτερικού. Οι ολοένα και πρωιμότερες φυτεύσεις, και μάλιστα εντός των θερμοκηπίων, κυριαρχούν ως τάση μεταξύ των παραγωγών στις περιοχές που πραγματοποιείται παραδοσιακά η καλλιέργεια, με αυτούς της Ηλείας να εξακολουθούν να καλύπτουν ένα ποσοστό των πρώιμων αυτών φυτεύσεων από τα καρπούζια τύπου βαρέλα.

«Η προτίμηση στην ποικιλία απορρέει από την καλή ποιότητα αυτού του τύπου καρπουζιού, που εξασφαλίζει και καλύτερες τιμές για το προϊόν στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης» εξηγούν οι παραγωγοί, που διαθέτουν το προϊόν στο εξωτερικό. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τα μικρόκαρπα ή άσπερμα καρπούζια, η καλλιέργεια δεν διαφαίνεται να αυξάνεται εξαιτίας και πάλι της ζήτησης, αφού ισπανική και ιταλική παραγωγή καλύπτουν τις ανάγκες των αγορών που προτιμούν αυτό το προϊόν, εξηγούν καλλιεργητές της Ηλείας. Παράλληλα, προς την καλλιέργεια πεπονιού φαίνεται να στρέφονται παραγωγοί θερμοκηπίων του Τυμπακίου.

Αυξάνονται οι χειμερινές, μετατοπίζονται οι υπαίθριες ντομάτες

Σε ό,τι αφορά το κυρίαρχο προϊόν της ντομάτας, σύμφωνα με τον Διαμαντή Τσιατούρα, διευθύνοντα σύμβουλο της Rijk Zwaan Hellas, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της καλλιέργειας στην παραγωγή της Κρήτης, τόσο στα μεγάλα μεγέθη, όσο και στο βελανίδι, όταν πρόκειται για τις παραγωγές που συγκομίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τις συγκομιδές της άνοιξης και του καλοκαιριού, παρατηρείται μείωση της καλλιέργειας, υπαίθριας και θερμοκηπίου, ή μετατόπισή της σε πιο ορεινές περιοχές, φαινόμενο που οφείλεται κυρίως στην απειλή της Tuta absoluta.

«Τα τελευταία 7 περίπου χρόνια υπάρχουν μεταβολές, όπως η μετακίνηση καλλιεργειών σε άλλες περιοχές και μηδενισμός από περιοχές που ήταν ήδη γνωστές για την καλλιέργεια της ντομάτας από την άνοιξη έως το καλοκαίρι» σχολίασε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η ντομάτα που περιορίζεται στο Τυμπάκι συμπληρώνεται από την καλλιέργεια του οροπέδιου Λασιθίου, όπως αντίστοιχα φεύγει και από περιοχές της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών, πηγαίνοντας σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, όπως τα ορεινά της Κορινθίας.

«Η ντομάτα παραμένει κυρίαρχο είδος» εξήγησε ο ίδιος, αναφέροντας ότι τα υπόλοιπα κηπευτικά αντικαθιστούν μόνο μέρος της καλλιέργειας όταν αυτή περιορίζεται στρεμματικά ή μετατοπίζεται, ενώ, αναφορικά με την αυξητική τάση που διέγραφε η καλλιέργεια της ντομάτας τύπου βελανίδι τα τελευταία 6-7 χρόνια, εκτίμησε ότι σιγά-σιγά επέρχεται η ισορροπία, ακολουθώντας τη δυνατότητα απορρόφησης και τις τιμές του προϊόντος.

Κριτήριο και οι ανάγκες των τουριστών

Καθοριστικός παράγοντας για τον χρόνο των φυτεύσεων για ορισμένους παραγωγούς σε Κρήτη και Πελοπόννησο είναι και ο τουρισμός, αφού σύμφωνα με τον διευθυντή Πωλήσεων της BIOS Agrosystems, του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, Μάκη Καρατζογιάννη, ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί της Πελοποννήσου μεταθέτουν τη φύτευση της ντομάτας προς τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, με το σκεπτικό να προσφέρουν προϊόν κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη.

«Στην Κρήτη αυτό γίνεται με έναν άλλο τρόπο, καλλιεργούν ντομάτες και αγγούρια overwinter», σχολίασε ο ίδιος, αναφέροντας ότι φυτεύουν ντομάτες, πριν φτάσει ακόμη στο τέλος του η καλλιέργεια του αγγουριού. «Λίγοι παραγωγοί στην Ιεράπετρα βάζουν δεύτερη καλλιέργεια ντομάτας μέσα στον Μάρτιο, αναλόγως πότε τελειώνει η καλλιέργεια του αγγουριού, ακριβώς για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις του τουρισμού», εξήγησε.

Στις τάσεις που καταγράφονται ως προς την αγορά υβριδίων αναφέρθηκε επίσης ο κ. Καρατζογιάννης, επισημαίνοντας τα διαφορετικά κριτήρια, βάσει των οποίων επιλέγουν πια ολοένα και περισσότερο οι παραγωγοί τα υβρίδια. Στην περίπτωση της ντομάτας, «άλλαξαν οι τάσεις της αγοράς τα τελευταία χρόνια» και ζητούν γεύση, χρώμα αλλά και μεγαλύτερη διατηρησιμότητα του προϊόντος στην περίπτωση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Αντίστοιχα, στην περίπτωση των υβριδίων αγγουριού, οι απαιτήσεις των σούπερ μάρκετ αφορούν τυποποιημένη παραγωγή, που παρέχει σταθερό μήκος, για να χωράνε στα χαρτοκιβώτια, και ομοιομορφία, καθορίζοντας αντίστοιχα τις επιλογές των παραγωγών.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button