Αθλητικά

Γιατί δεν θα έχουμε VAR στο Κύπελλο;

Φτάσαμε Γενάρη μήνα αλλά θα έχουμε επιτέλους Κύπελλο! Η δράση αφορά μόνο στις ομάδες της Super League 1 και πρόκειται για διπλά ματς της 6ης φάσης με τα εξής ζευγάρια: Βόλος – ΟΦΗ, Άρης – Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΟΚ – Λάρισα, Παναιτωλικός – Ολυμπιακός, ΑΕΚ – Απόλλων Σμύρνης και Car.gr ΠΑΣ Γιάννινα – Ατρόμητος. Τα ματς θα γίνουν σήμερα Τετάρτη εκτός από τον αγώνα του ΠΑΣ με τον Ατρόμητο που θα διεξαχθεί αύριο, ενώ Παναθηναϊκός και Λαμία έχουν προκριθεί χωρίς αγώνες στην επόμενη φάση των προημιτελικών.

Ματς που δεν θα έχουν VAR και εδώ μπαίνει ευλόγως το «γιατί»; Εάν το πάρουμε με το γράμμα του Νόμου πολύ απλά αυτό δεν προβλέπεται στην προκήρυξη του Κυπέλλου! Η προκήρυξη του Κυπέλλου προβλέπει τη χρήση VAR μόνο για τους ημιτελικούς και τον τελικό της διοργάνωσης.

Πάμε και παρακάτω. Το πρακτικό σκέλος έχει να κάνει με το οικονομικό και όχι δεν είναι τα 1.000 ευρώ μεικτά (750 καθαρά) που παίρνει ο VAR και τα περίπου 500 ευρώ καθαρά του AVAR σε κάθε ματς. Είναι το συνολικό κόστος της παραγωγής το οποίο για τη Super League Interwetten καλύπτεται από το κράτος μετά την πενταετή συμφωνία που είχε υπογραφεί πέρυσι. Στο Κύπελλο λοιπόν ποιος θα κάλυπτε τέτοιο κόστος; Η απάντηση είναι «η ΕΠΟ», αλλά εφόσον δεν θα έχουμε οριστικά VAR σε αυτή τη φάση προφανώς και δεν το κάνει.

Πατώντας λοιπόν εκεί και με το πράσινο φως της ΚΕΔ ορίστηκαν και ορισμένοι από τους διαιτητές που δεν είναι πιστοποιημένοι για ματς με χρήση VAR. Δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμα για παιχνίδια με VAR! Επισημαίνεται πως για τα ματς Κυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΛ, Παναιτωλικός – Ολυμπιακός και ΑΕΚ – Απόλλων Σμύρνης η ΚΕΔ όρισε τους Γρατσάνη, Τσέτσιλα και Τσακαλίδη. Τρεις διαιτητές οι οποίοι δεν έχουν ξανασφυρίξει την τρέχουσα σεζόν στη μεγάλη κατηγορία λόγω του ότι δεν έχουν διαπιστευθεί ακόμα για το VAR, με αποτέλεσμα να ορίζονται μόνο ως τέταρτοι.

Μπορεί να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα για την επόμενη φάση; Να δούμε δηλαδή προημιτελικούς με VAR; Δεν θα πρέπει να το αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Επίσημα ή ανεπίσημα οι διαιτητές δεν έχουν σχετική ενημέρωση, όμως είναι κάτι που φαίνεται πως θα επαναξιολογηθεί. Για να συμβεί, πάντως αυτό, θα πρέπει να τροποποιηθεί η προκήρυξη του Κυπέλλου και να αναλάβει η ΕΠΟ το κόστος (παραγωγή + αμοιβές VAR – AVAR). Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος – εν αντιθέσει με την περυσινή σεζόν – θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η VAR τεχνολογία από τη φάση των «16», δεδομένου ότι στο Κύπελλο μετέχουν μόνο ομάδες της Super League 1 (Super League Interwetten), στων οποίων τα γήπεδα υπάρχει η υποδομή για την αξιοποίησή της.

Πηγή: gazzetta.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button