Κόσμος

Γιατί η Ευρώπη πρέπει να ανησυχήσει από την επιτυχία των τουρκικών drone

Στον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα τουρκικής κατασκευής drone στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατά πόσον αυτά μπορούν ν’ ανησυχήσουν την Ευρώπη, εστιάζει ο αναλυτής, Γκούσταβ Γκρέσελ.

Σύμφωνα με τον Γκούσταβ Γκρέσελ, ανώτερο συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ο ρόλος που διαδραμάτισαν τα τουρκικής κατασκευής drone στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας στην πρόσφατη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία στην αμυντική πολιτική της Ευρώπης.

Ο Γκρέσελ προέτρεψε την Ευρώπη να σκεφτεί τις «επιλογές» της, λέγοντας ότι τα drone που χρησιμοποίησε ο αζέρικος στρατός στη σύγκρουση, ήταν ένας από τους πιο αποφασιστικούς παράγοντες για την επιτυχία του.

«Αυτό το ιδιαίτερο μάθημα μπορεί να δείξει πόσο καλά μπορεί η Ευρώπη να υπερασπιστεί τον εαυτό της», προσέθεσε ο Γκρέσελ.

Ο ειδικός επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει η Ευρώπη ν’ αντιμετωπίσει τη διαμάχη στον νότιο Καύκασο σαν μία αμελητέας σημασίας σύγκρουση ανάμεσα σε δύο φτωχές χώρες και θα πρέπει ν’ αντιληφθεί την απειλή που διαφαίνεται από τα τουρκικά drone που χρησιμοποιήθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Γκρέσελ δήλωσε ακόμα ότι στην Ευρώπη μόνο η Γαλλία και η Γερμανία έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν τις δυνάμεις εδάφους μ’ ένα ικανοποιητικό αμυντικό αντιαεροπορικό σύστημα.

«Αυτό πρέπει να τους κάνει να σκεφτούν και ν’ ανησυχούν», επεσήμανε ο αναλυτής.

Εκτός βέβαια από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα drone Bayraktar TB2 και Anka-S, έχουν συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια αποτελεσματικά σε επιχειρήσεις στο Ιράκ, Στη Συρία και στη Λιβύη.

Πηγή: Ahval

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button