Κόσμος

Γιατί το Παρίσι αφαιρεί 70.000 θέσεις πάρκινγκ από τους δρόμους του;

Οι αρχές της Γαλλίας όπως ανακοίνωσαν στο τέλος του 2020, πως θέλουν να αφαιρέσουν τις μισές από τις 140.000 θέσεις πάρκινγκ που υπάρχουν στου δρόμους της. Σκοπός είναι να ελευθερώσουν χώρο, ειδικά στους στενούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, να προωθήσει τους πιο οικολογικούς τρόπους μεταφοράς και γενικά να κάνει πιο «πράσινη» την πόλη. Για τις θέσεις που θα παραμείνουν στη θέση τους, θα δοθεί προτεραιότητα στις θέσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, σε επιχειρήσεις και κατοίκους.

«Δεν μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε το 50% των θέσεων για αυτοκίνητα, όταν αυτά αντιπροσωπεύουν μόλις το 13% της επιλογής των ανθρώπων για να μετακινηθούν», δήλωσε ο αντιδήμαρχος David Beillard. «Πρέπει να φυτέψουμε πράσινο στην πόλη, ώστε να προσαρμοστούμε στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής. Θέλουμε να κάνουμε τον αέρα πιο καθαρό και να δώσουμε περισσότερο δημόσιο χώρο στους Παριζιάνους».

Οι αρχές ξεκίνησαν ήδη να συμβουλεύονται τους κατοίκους, όσον αφορά στο τι θα ήθελαν να αντικαταστήσει τα 10 τετραγωνικά μέτρα μιας θέσης πάρκινγκ. Οι επιλογές εμπεριέχουν περισσότερα δέντρα και φυτά, καλλιέργειες λαχανικών, κομποστοποιηση τροφών, παιδικές χαρές, παρκινγκ ποδηλάτων αλλά και δημόσιες τουαλέτες.

Το πλάνο αυτό είχε αποφασιστεί ήδη πριν την πανδημία του κορωνοϊού αλλά το ξέσπασμα της, ώθησε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο να επανεξετάσουν τη χρήση του εξωτερικών χώρων.

Και η πανδημία έχει επισημάνει τα οφέλη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία με τη μείωση της ρύπανσης από λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο. Όλο και περισσότερες πόλεις γίνονται όλο και πιο «πράσινες» με διάφορους τρόπους και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button