Αγροτικά

Για γερά νεύρα η φετινή εμπορική σεζόν στο ελαιόλαδο

των Μ. Αντωνίου, Μ. Αμπατζή, Γ. Αργυρίου στο ypaithros.gr

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η φετινή χρονιά στο ελαιόλαδο, καθώς στο ξεκίνημα της εμπορικής σεζόν η περιορισμένη ζήτηση και οι συγκρατημένες τιμές που προσφέρονται μοιάζουν να έχουν βαλθεί να δοκιμάσουν τις αντοχές των παραγωγών.

Τη δύσκολη εικόνα έρχονται να συμπληρώσουν οι αυξημένες προσβολές από δάκο και γλοιοσπόριο στην Κρήτη, ελέω του «καλοκαιρινού» καιρού, τη στιγμή που περιοχές της Β. Ελλάδας, οι οποίες υπέστησαν σοβαρές καταστροφές τον Ιούλιο-, και, συνεπώς, είδαν τις εμπορεύσιμες ποσότητες να μειώνονται σημαντικά– ακόμα… περιμένουν τις αποζημιώσεις.

Στη Λακωνία, από τα 3,80 ευρώ/κιλό της εκκίνησης, οι τιμές τις τελευταίες μέρες έχουν υποχωρήσει στα 3,20 ευρώ, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ. «Δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για τεχνάσματα των εμπόρων για να ρίξουν τις τιμές, αλλά η ζήτηση εμφανίζεται μειωμένη», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Τα… σπασμένα της περσινής χρονιάς

Στη Μεσσηνία, οι τιμές που δίνει η τυποποίηση είναι της τάξεως των 2,80 ευρώ/κιλό για το ΠΟΠ έξτρα παρθένο, χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις με 2,50-2,60 ευρώ, όταν η περιοχή ξεκίνησε από τα 3 ευρώ περίπου. «Είναι η αυξημένη προσφορά που κάνει τα πράγματα να αλλάζουν», αναφέρει ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας», τονίζοντας ότι η περσινή χρονιά στέρησε εισόδημα από τους παραγωγούς της περιοχής, με αποτέλεσμα αρκετοί να βιάζονται φέτος να πουλήσουν. Ο ίδιος προσθέτει και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, κάτι το οποίο τέθηκε και στον υπουργό, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Καλαμάτα.

Η μεσσηνιακή Μάνη, στο μεταξύ, έχει μπει στη συγκομιδή της κορωνέικης, με τα ελαιόλαδα να βγαίνουν με πολύ χαμηλές οξύτητες και καλή ποιότητα, εντός των ορίων του ΠΟΠ Καλαμάτας. Η –δικαιολογημένη εν μέρει– βιασύνη των παραγωγών να πουλήσουν, αλλά και η υπερπροσφορά που επικαλούνται οι έμποροι από το εξωτερικό (ιδίως από την Ισπανία), συνθέτουν το εμπορικό σκηνικό μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει ο ελαιοτριβέας Γιάννης Βαλαβάνης.

Ο συνάδελφός του, Δημήτρης Πουλάκος, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «τις προηγούμενες χρονιές, και για μία εξαετία, με εξαίρεση την περσινή, το ελαιόλαδο ξεκινούσε από 3,30-3,50 ευρώ, έφτανε και στα 3,80 ευρώ, ενώ κάποιες εταιρείες έδιναν μέχρι και 4 ευρώ με τρίμηνες επιταγές, με τις ίδιες οξύτητες και ποιότητες που καταγράφονται τη φετινή χρονιά».

«Θα χρειαστούν άμυνες»

Χαρακτηριστικό της σεζόν, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και το ότι οι εταιρείες ζητούν πρώτα εξέταση δειγμάτων και μετά δίνουν τιμή στον παραγωγό. «Ίσως η χρονιά να χρειάζεται λίγη άμυνα», σχολιάζει ο κ. Πουλάκος, εκτιμώντας ότι, αργά ή γρήγορα, το ποιοτικό ελαιόλαδο της περιοχής θα πάρει τιμή, εφόσον οι παραγωγοί καταφέρουν να «δαμάσουν» τις ανάγκες τους.

Μια τέτοια αμυντική στάση φαίνεται να υιοθετεί ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Θεολόγου Ποτού της Θάσου, αφού οι τιμές των 2,30 και 2,40 ευρώ/κιλό που του προσφέρονται κρίνονται δυσανάλογες της ποιότητας του ελαιολάδου της περιοχής, με οξύτητες 3 και 4 γραμμών. «Με τη συγκεκριμένη τιμή, οι παραγωγοί δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Ιωάννης Σουρίνης, πρόεδρος του συνεταιρισμού, που ξεκίνησε εδώ και περίπου 10 ημέρες τη συγκομιδή.

Δάκος και γλοιοσπόριο τρομάζουν την Κρήτη

Έντονο προβληματισμό για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι όψιμες προσβολές από δάκο και γλοισπόριο στις ποσότητες, τις ποιότητες και, τελικά, στις τιμές εκφράζουν οι παραγωγοί της Κρήτης. «Οι οξύτητες είναι τρομερές για τα δεδομένα της περιοχής μας και γενικότερα του νησιού», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΑΣ Θραψανού, Εμμανουήλ Λυπαράκης.

Νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως ξεκινούν αυτή την εβδομάδα τη συγκομιδή οι παραγωγοί της Σητείας, που αναμένουν να δουν το επόμενο διάστημα την έκταση του προβλήματος από τις δακοπροσβολές. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Μαυροματάκης, στέκεται και στις θετικές προοπτικές που δημιουργεί η ένταξη του ΠΟΠ Σητείας στον κατάλογο των 100 προϊόντων που προστατεύονται από τη συμφωνία ΕΕ-Κίνας. «Αυτήν τη στιγμή, λύνει τα χέρια σε τυποποιητές και εξαγωγείς, αποτρέπει τη νοθευμένη ποιότητα και δίνει υπεραξία στον παραγωγό, κάτι που μετράει ιδιαίτερα για τους μικρούς κλήρους της Σητείας», υπογραμμίζει στην «ΥΧ».

Τέταρτη στις εξαγωγές η Ελλάδα το 2018

Η Ισπανία παραμένει κορυφαίος εξαγωγέας ελαιολάδου στην ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν για το 2018, με το μερίδιό της στο σύνολο των εξαγωγών να ανέρχεται στο 52%.

Η Ιταλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 33%, ενώ την τρίτη θέση κατέχει η Πορτογαλία με 10%, αφήνοντας τέταρτη την Ελλάδα με 4%. Από τους συνολικά 1,6 εκατ. τόνους αξίας 5,7 δισ. ευρώ που εξήχθησαν το 2018 το 37% κατευθύνθηκε σε τρίτες χώρες, ενώ οι ΗΠΑ απορρόφησαν το 35%.

Οι κυριότεροι εξαγωγείς ελαιολάδου της ΕΕ το 2018

Πηγή: E

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button