Τοπικά Νέα

Για κλοπή κυψελών με μέλισσες κατηγορείται καθηγητής

Για κλοπή κυψελών μελισσών κατηγορείται ένας καθηγητής, ο οποίος από χθες δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας. Η δίκη ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.
Ο ίδιος στην απολογία του χθες αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ενώ υποστήριξε ότι από μικρή ηλικία αγαπούσε τη Μελισσοκομία και ασχολούνταν ερασιτεχνικά. Όσο για τις κυψέλες που βρέθηκαν στην κατοχή του, και οι οποίες έφεραν κωδικούς άλλων μελισσοκόμων, υποστήριξε ότι τις είχε βρει πεταμένες και τις είχε πάρει.

Μοναδικός κωδικός
Ο μελισσοκόμος που παραστάθηκε ως Πολιτική Αγωγή είπε καταθέτοντας ότι όποιος έχει πάνω από 10 κυψέλες, οφείλει να το δηλώνει και να αναγράφει πάνω τους τον ειδικό μοναδικό κωδικό που του δίδεται. Διευκρίνισε δε, ότι ο κωδικός αυτός δε σβήνεται ποτέ σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ακόμα κι αν γίνει μεταβίβαση κυψέλης, ο νέος ιδιοκτήτης αναγράφει δίπλα στον παλιό και το δικό του κωδικό. Επίσης, είπε ότι οι παλιές κυψέλες δεν πετιούνται, αλλά καταστρέφονται.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ανέφερε ότι το Μάρτιο του 2012 είχε εγκαταστήσει τις κυψέλες του σε περιοχή της Τσακώνας. Ο γιος του μια μέρα είδε ότι έλειπαν κυψέλες και διαπίστωσαν ότι τους είχαν κλέψει 40 διώροφες κυψέλες μαζί με τα μελισσοσμήνη, καθώς και 17 τελάρα με γόνο και μέλι από άλλες κυψέλες. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι οι κυψέλες είχαν τον κωδικό του, ενώ τα τελάρα ειδικά σημάδια που τους είχε κάνει, καθώς τα κατασκευάζει ο ίδιος.
Ύστερα από λίγο καιρό, όπως είπε, εντόπισε κυψέλες του σε κτήμα του κατηγορουμένου και ενημέρωσε την Αστυνομία, ενώ βρέθηκαν και του αποδόθηκαν κάποιες από τις κλεμμένες κυψέλες.
Άλλος μελισσοκόμος κατέθεσε ότι το 2004 του είχαν κλέψει 12 κυψέλες και το 2012 τον κάλεσε η Αστυνομία ότι βρήκαν στην κατοχή του κατηγορουμένου μια κυψέλη δική του πλήρη και μία σπασμένη.
Άλλος μάρτυρας από γειτονικό νομό κατέθεσε ότι του είχαν κλέψει 20 δίπατες κυψέλες και 4 τρίπατες, ενώ στο κτήμα του κατηγορουμένου βρέθηκαν 4 κυψέλες δικές του άδειες.
Σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας τότε, στο κτήμα του κατηγορούμενου καθηγητή βρέθηκαν 40 κυψέλες (18 πλήρεις μελισσών και οι υπόλοιπες κενές) και από αυτές οι 17 έφεραν κωδικό του μελισσοκόμου που παρίσταται ως πολιτική αγωγή, μία κωδικό άλλου μελισσοκόμου και δύο με άλλους κωδικούς. Όταν κλήθηκε ο  κατηγορούμενος από την Αστυνομία, παρέδωσε άλλες 41 κυψέλες και 255 τελάρα. Από αυτά η Αστυνομία κατέληξε ότι 130 τελάρα μέσα σε 13  κυψέλες ανήκαν στο μελισσοκόμο που έκανε την καταγγελία, 3 κενές κυψέλες και 15 τελάρα από μελισσοκόμο που είχε καταγγείλει κλοπή το 2008, 4 κενές κυψέλες από μελισσοκόμο που είχε δηλώσει κλοπή το 2012 και άλλες 5 κενές κυψέλες που ανήκαν σε 3 άλλους μελισσοκόμους. 43 κυψέλες και 110 τελάρα επιστράφηκαν στον  κατηγορούμενο.

Απολογία
Ο κατηγορούμενος καθηγητής στην απολογία του υποστήριξε ότι είναι ψευδή όσα ακούσθηκαν από τους μάρτυρες και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Εξήγησε ότι  από μικρό παιδί ασχολείται ερασιτεχνικά με τη Μελισσοκομία και από τον παππού του έμαθε να αγαπάει τα μελίσσια.
Δεν είχε ποτέ, όπως είπε, πάνω από 20 κυψέλες και μόνιμα στο κτήμα του, το οποίο είναι δίπλα σε δρόμο. Ισχυρίσθηκε πως τις διατηρούσε αποκλειστικά για τις ανάγκες της οικογένειάς του. Επίσης, πως είχε ρωτήσει αν χρειάζεται να πάρει κωδικό και του είχαν πει από την υπηρεσία πως αν δεν τις μετακινεί και δεν πουλά μέλι, δε χρειάζεται.
Ακολούθως ανέφερε ότι είχε βρει τις επίμαχες κυψέλες πεταμένες και τις πήρε, αλλά παραδέχθηκε πως ήταν λάθος του που δεν ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία ότι θέλει να τις πάρει και να τις χρησιμοποιήσει.
Τέλος, σημείωσε πως, όταν τον κάλεσε η Αστυνομία, μόνος του πήρε τις κυψέλες που είχε στο σπίτι του και τις πήγε, ενώ αν ήταν ένοχος, θα μπορούσε να τις έχει καταστρέψει.
Η δίκη σήμερα θα συνεχισθεί με την πρόταση της εισαγγελέως και τις αγορεύσεις του δικηγόρου Πολιτικής Αγωγής Παν. Νταή και των συνηγόρων υπεράσπισης, Θοδωρή Μαντά και Βασ. Αμανατίδη.

Της Βίκυς Βετουλάκη στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button