ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Γλοιοσπόριο: Εμφανίστηκε σε ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ζαχάρως

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ελαιοπαραγωγούς αλλά και στους ελαιοτριβείς της περιοχής μας, η εμφάνιση το τελευταίο χρονικό διάστημα του μύκητα του γλοιοσπόριου στον καρπό της ελιάς, σύμφωνα με το patrisnews.com.

Το γεγονός αυτό όπως είναι φυσικό έχει θορυβήσει τους παραγωγούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ξαναζήσουν και πάλι την εφιαλτική για όλους περσινή ελαιοκομική περίοδο, όπου το γλοιοσπόριο προκάλεσε τη σημαντική μείωση της παραγωγής, αλλά κυρίως  της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Δυστυχώς όμως από ότι φαίνεται το γλοιοσπόριο ήρθε για να μείνει… αφού όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι έχει χτυπήσει τις ελιές σε πολλές περιοχές του Νομού μας.  Βλέπετε οι καλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που  ήρθαν να αντικατασταθούν από τα υψηλότατα επίπεδα υγρασίας του φθινοπώρου, ευνοούν σε τεράστιο βαθμό την εξάπλωσή του.

Ήδη ο μύκητας έχει κάνει την εμφάνισή του σε ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ζαχάρως και στην περιοχή του Κάστρου Κυλλήνης.

Τυχαία ανακάλυψη με άσχημη συνέχεια 

Ας πάρουμε τα γεγονότα με την αρχή. Πρίν μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε συγκομιδή ελαιοκάρπου, ποικιλίας αγουρέλαιου αλλά και κορωνέικης, από την περιοχή του Κάστρου Κυλλήνης. Η παραμονή του καρπού σε τσουβάλια για περίπου εικοσιτέσσερις (24) ώρες είχε σαν συνέπεια ο καρπός να ξεκινήσει να παρουσιάζει σημαντικές αλλοιώσεις.

 

Μετά την ελαιοποίησή του, παρότι ο βαθμός των οξέων ήταν στο 0,2, το ελαιόλαδο που είχε παραχθεί παρουσίαζε σημαντικά γευστικά ελαττώματα, όπως μας ανέφερε ο γεωπόνος Γιώργος Διβριτσιώτης.

«Από το γεγονός αυτό θορυβηθήκαμε και προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε με ελέγχους αν όντως υπάρχει και φέτος αντίστοιχη προσβολή των ελιών από τον μύκητα.

Έως τώρα αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η επιβάρυνση που δέχεται ο καρπός κατά την συγκομιδή, η παραμονή για μεγάλο διάστημα σε τσουβάλια αλλά κυρίως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, συμβάλλουν στην εμφάνιση του γλοιοσπόριου και ειδικά σε καλλιέργειες οι οποίες δεν είχαν σωστό πρόγραμμα αντιμετώπισης του μύκητα πριν την άνθηση.

Δυστυχώς σε πολλές περιοχές του Νομού μας υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, που δυστυχώς με τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες ευνοείται η εξάπλωσή του.

Επαφή με γεωπόνους

Αυτό που τονίζεται από όλους είναι ότι λόγω των καιρικών συνθηκών, υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκειας της ημέρας και μεγάλα ποσοστά υγρασίας τις βραδινές ώρες, δυστυχώς αυτές είναι  οι πλέον κατάλληλες τόσο για τη εξάπλωση του γλοιοσπόριου όσο και του δάκου.

Για αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει άμεσα να έρθουν σε επαφή με τους γεωπόνους τους, προκειμένου να αναζητηθεί ο ενδεδειγμένος και πλέον αποτελεσματικός  τρόπος προστασίας των καλλιεργειών.

Και όλα αυτά ενώ η εικόνα που παρουσιάζει ο καρπός πάνω στα δέντρα είναι σε πολλές περιπτώσεις εξαιρετική.

Να επιταχυνθεί η ελαιοκομιδή

Αυτό που επισημαίνουν τόσο οι γεωπόνοι όσο και τα ελαιοτριβεία είναι ότι οι παραγωγοί θα πρέπει, όσο αυτό είναι εφικτό, να επισπεύσουν την ελαιοκομιδή. Και αυτό διότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την εξάπλωση του γλοιοσπόριου.

Επίσης θα πρέπει όπως επισήμανε η γεωπόνος Κατερίνα Τζουβάνου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διαδικασία συγκομιδής προκειμένου να μην τραυματίζουν τον καρπό.

«Οι παραγωγοί καλό θα ήταν να μην αποθηκεύουν τον καρπό σε πλαστικά τσουβάλια και να προσπαθούν να αποθηκεύουν τις ελιές σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Επίσης θα πρέπει να προγραμματίσουν την άμεση ελαιοποίηση του καρπού».

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button