Αγροτικά

Γλυφοσάτη: Παράταση για 5 ακόμα χρόνια, με γερμανικό μοχλό πίεσης

 

glyphosate-696x464


Απότομη προσγείωση στη νοσηρή ευρωπαϊκή πραγματικότητα αποτελεί η υπερψήφιση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ της πενταετούς παράτασης της άδειας του glyphosate. Η παράταση ψηφίστηκε με 18 ψήφους υπέρ και 9 κατά, ενώ «παρών» ψήφισε η Πορτογαλία. Τις ισορροπίες τράνταξε η απόφαση της Γερμανίας να ψηφίσει υπέρ, όταν όλες τις προηγούμενες φορές ψήφιζε «παρών». Φαίνεται πως η εξαγορά της Monsanto, κατασκευάστριας του glyphosate, από τη γερμανική Bayer έφτασε σε πολιτικά αφτιά και έτριξε καρέκλες.

«Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει πως όταν το θέλουμε, μπορούμε να διαμοιράσουμε και να αποδεχτούμε τις συλλογικές ευθύνες στη λήψη αποφάσεων», δήλωσε, σύμφωνα με τη EurActiv, ο επίτροπος Υγείας, Βιτένις Αντριουκάιτις. Η Κομισιόν αναμένεται να υιοθετήσει την απόφαση παράτασης πριν τη λήξη ισχύος της προηγούμενης άδειας, δηλαδή στις 15 Δεκεμβρίου.

«Κόκκινη κάρτα»

«Αυτή η απόφαση μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο ακόμα θα υποφέρει η Ευρώπη από τον πολιτικό πόλεμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης που μαίνεται στη Γερμανία. Η μεταστροφή αυτή μας προϊδεάζει για τη μελλοντική άσκηση εξουσίας του Βερολίνου. Η συμπεριφορά του υπουργού Αγροτικής Πολιτικής, Κρίστιαν Σμιτ, είναι σκανδαλώδης», ανέφερε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο Μάρτιν Χάουσλιγνκ, εκπρόσωπος αγροτικών θεμάτων των Πρασίνων.

«Η γλυφοσάτη κατηγορείται για καρκινογένεση, καταστρέφει τη βιοποικιλότητα και η θέση της δεν είναι στο χωράφι. Πρόκειται για παρωχημένη ουσία, αλλά κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει κάτι για αυτό. Έχουν όλοι υποχωρήσει στις πιέσεις των λόμπι, αντί να θυμηθούν τις αρχές πρόληψης που διέπουν την Ευρώπη και να βάλουν την προστασία του καταναλωτή μπροστά από τις πολιτικές ίντριγκες», συνέχισε ο Κ. Σμιτ.

Copa και Cogeca ήθελαν… μεγαλύτερη παράταση

Το δεύτερο χτύπημα για το φιλαγροτικό ευρωπαϊκό κίνημα στο σύνολό του έρχεται από την πρωτοφανή στάση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca, οι οποίες λίγο-πολύ εκφράζουν τη θλίψη τους που η χρήση γλυφοσάτης παρατάθηκε μόνο για 5 χρόνια, αντί για 15!

Δεν πρόκειται για υπόθεση χαμένη στη μετάφραση, δυστυχώς. Αυτολεξεί, οι δηλώσεις του Πέκα Πεσόνεν, γενικού γραμματέα των οργανώσεων, έχουν ως εξής: «Παρόλο που είναι καλά τα νέα της απόφασης των κρατών-μελών να απομακρύνουν την αβεβαιότητα που ταλάνιζε τους αγρότες, είμαστε ανήσυχοι, γιατί η Ευρώπη αποφάσισε να παρατείνει τη χρήση γλυφοσάτης για 5 χρόνια και όχι 15, παρακάμπτοντας τις δικές μας ευρωπαϊκές μελέτες κινδύνου. Η παράταση έπρεπε να είναι 15ετής, καθώς κρίθηκε θετικά και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων».

Στη συνέχεια, ο γγ των Copa-Cogeca εξήγησε αναλυτικά γιατί η γλυφοσάτη κάνει καλό στο περιβάλλον, διευκολύνει το έργο των αγροτών και δημιουργεί ασφαλή τρόφιμα με προσιτές τιμές. «Χωρίς τη γλυφοσάτη, τα τροφικά μας αποθέματα θα κινδυνεύσουν, μια και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην αγορά αυτήν τη στιγμή. Έχουμε πολύ υψηλά στάνταρντ στην ΕΕ, για τα οποία οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν καλύτερα», κατέληξε ο Π. Πεσόνεν.

Πεδίον δόξης λαμπρό η αγροτική πολιτική, με φόντο τα λόμπι και στο βάθος την υγεία των αγροτών, λέμε εμείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ώρα που η Ευρώπη επιτρέπει τη χρήση του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου, στις ΗΠΑ οι συσκευασίες πολλών προϊόντων φέρουν, πλέον, το σήμα «glyphosate-free», υποδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο προϊόν έχει παραχθεί χωρίς τη χρήση γλυφοσάτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button