Πολιτική

Γόντικας στο ΠεΣυ Πελοποννήσου: Να αποζημιωθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Το τελευταίο τετράμηνο με τα γνωστά μέτρα, καταθέσαμε επερωτήσεις για την ανάγκη στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, αφού είναι οι μόνοι που εξαιρέθηκαν από τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση.

Ζητήσαμε να γίνει το Μάη καταγραφή των ζημιών των ελαιοπαραγωγών που έπαθαν ζημιές από τον καύσωνα και να δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ καθώς και να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες που έπαθαν ζημιές από τον παγετό (κεράσια, βύσσινα) από τη χαλαζόπτωση (σταφύλια, βερίκοκα, κλπ), και στήριξη των κτηνοτρόφων που έμειναν απούλητα αρνιά και κατσίκια την περίοδο του Πάσχα.

Αρνηθήκατε να φέρετε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αυτά τα σοβαρά ζητήματα.

Ήταν από τη μεριά σας συνειδητή επιλογή για να στηρίζετε την κυβέρνηση στην αντιαγροτική πολιτική που εξαιρεί τους αγρότες από στοιχειώδη μέτρα ενίσχυσης, που τα δίνει όλα στους βιομήχανους τους μεγαλοξενοδόχους, καναλάρχες, κλινικάρχες, κατασκευαστικούς ομίλους και πάει λέγοντας.

Λύσατε με ημίμετρα και όχι για όλους τα ζητήματα που θέσαμε με επερωτήσεις για άρδευση από τα νερά του Ανάβαλου των βόρειων χωριών του Δήμου Άργους – Μυκηνών και της άρδευσης στην Τριφυλία. Θεωρούμε όμως απαράδεκτο η ΔΕΗ να μην κάνει διακανονισμό για τις οφειλές στα Φιλιατρά τη στιγμή μάλιστα που πληρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό της οφειλής. Χρειάζεται να παρέμβει άμεσα η Περιφερειακή Αρχή, πληρώνοντας το χρέος των 40.000 ευρώ στη ΔΕΗ των γεωτρήσεων στα Φιλιατρά που είναι κρατικές.

Διαχρονικά και με συνέπια στηρίζετε την αντιαγροτική πολιτική που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, συγκεντρώνει τη γη και παραγωγή σε λίγα χέρια.

Δεν είναι μόνο τα επιμέρους, όπως το να γνωμοδοτεί το ΠεΣυ θετικά για τα νέα τσιφλίκια, όπως αυτό που στήνεται στις Κολλίνες στην Αρκαδία, ή να εισπράττει η Περιφέρεια κοντά μισό εκατομ. Ευρώ το χρόνο από τέλη βοσκής των κρατικών βοσκοτόπων στη Πελοπόννησο και αυτά να μην επιστρέφουν με έργα στους κτηνοτρόφους.

Έχετε διαλύσει τις υποδομές των εγγείων βελτιώσεων με ολέθριες συνέπειες στην άρδευση εύφορων εκτάσεων.

Έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατομ. Ευρώ για το Φιλιατρινό φράγμα στην Τριφυλία, για τον ταμιευτήρα Τάκα στη Αρκαδία, για το φράγμα Δόξα στην Κορινθία και ακόμα δεν έχουν γίνει οι μελέτες για τα αρδευτικά δίκτυα. Τα νερά του Αναβάλου στην Αργολίδα χύνονται στη θάλασσα, ενώ κοντεύουν να ξεραθούν τα δέντρα στα βόρεια χωριά του Αργολικού κάμπου και στην Κυνουρία.

Προχωρούν όμως με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού για την Ερμιονίδα, για τις ανάγκες των σύνθετων τουριστικών συγκροτημάτων και των γηπέδων γκολφ. Το φράγμα του Ασωπού στην Κορινθία έχει στοιχειώσει, ο προηγούμενος εργολάβος τσέπωσε 10 εκατομ. Ευρώ, χωρίς να κάνει έργο και εξαφανίστηκε και ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Τα φράγμα στη Κελεφίνα στη Λακωνία όλο μελετιέται και όλο τάζεται.

Κωλυσιεργείτε και ζητάτε δεκάδες χαρτιά και δικαιολογητικά από τους κτηνοτρόφους για την νομιμοποίηση των στάβλων τους. Διαθέτετε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή, στους tours operators, αλλά όχι όμως για να πάει νερό και φως στα μαντριά, να ανοίξει και να συντηρηθεί το σμπαραλιασμένο αγροτικό οδικό δίκτυο.

Δελτίο Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button