Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Δέκα υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας τα τελευταία 6 χρόνια στη Μεσσηνία

Οι κάτοχοί τους θα μπορούσαν να αποζημιωθούν αδρά, αντί να βρεθούν με χειροπέδες

Δέκα υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, με κατάσχεση σημαντικών ευρημάτων, έχουν απασχολήσει τις Διωκτικές Αρχές στη Μεσσηνία τα τελευταία 6 χρόνια και έχουν συλληφθεί ή σχηματισθεί δικογραφίες για συνολικά 28 άτομα. Η φυγάδευση αρχαίων αντικειμένων μας στο εξωτερικό είναι μια μεγάλη πληγή για τη χώρα και η Μεσσηνία είναι μια περιοχή με πολλούς θησαυρούς ακόμα κρυμμένους.

 

Έτσι, λοιπόν, κάποιοι που επιχείρησαν να πουλήσουν σε αρχαιοκάπηλους αντικείμενα και νομίσματα που είτε βρήκαν τυχαία είτε μετά από λαθρανασκαφή, κατέληξαν σύντομα με χειροπέδες, μιας και η αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα συγκαταλέγεται από τις διωκτικές αρχές  στις πρώτες θέσεις μαζί με τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Ίσως όμως αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι ιδιαίτερα στην περίπτωση των αρχαίων ο «ευρών… αμειφθήσεται» και μάλιστα με υψηλές αμοιβές που φτάνουν από το ¼ έως το ½ της αξίας του αντικειμένου.

Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα, με αμοιβές που μετράνε αρκετά μηδενικά, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για αμοιβή σε όποιον υποδείξει χώρο όπου υπάρχουν αρχαία.

Βέβαια, έμπειροι αξιωματικοί της Αστυνομίας, επισημαίνουν, ότι στην οργανωμένη αρχαιοκαπηλική δράση το κίνητρο της αμοιβής δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Ο «ευρών… αμειφθήσεται»

Σύμφωνα λοιπόν με νόμο του 2002, όποιος βρίσκει ή αυτός στον οποίο περιέρχεται κινητό αρχαίο που χρονολογείται έως και το 1453, οφείλει να το δηλώνει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στην πλησιέστερη αρχαιολογική, αστυνομική ή λιμενική αρχή και να το θέτει στη διάθεσή της.

Ο ίδιος νόμος προβλέπει επίσης πως όταν η κατοχή του αρχαίου περιέρχεται στο Δημόσιο, χορηγείται αμοιβή σε αυτόν που προέβη στη δήλωσή του. Το ύψος της αμοιβής ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου, ανάλογα με τη σπουδαιότητα του αρχαίου και τη συμβολή του δηλώσαντος στην ανεύρεση και διάσωσή του.

Αμοιβή χορηγείται και σε όποιον υποδεικνύει τον τόπο όπου βρίσκονται άγνωστα στην Υπηρεσία κινητά αρχαία, με όμοια απόφαση μετά από εκτίμηση της συμβολής του στην ανεύρεση και τη διάσωσή τους, καθώς και της σπουδαιότητας των αρχαίων.

Η αρχαιοκαπηλία στη Μεσσηνία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας έχουν σχηματισθεί τα τελευταία 6 χρόνια συνολικά δέκα δικογραφίες που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων, σε βάρος 25 Ελλήνων και 3 αλλοδαπών.

Το 2014, αποκαλύφθηκαν δύο περιπτώσεις:

Το Νοέμβριο του 2016, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας σε περιοχή του Πεταλιδίου Μεσσηνίας, συνέλαβαν δύο Έλληνες, 59 και 61 ετών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα τμήμα πήλινου αμφορέα («λαιμός αμφορέα»).

Νομίσματα και κοσμήματα

Το 2017 αποκαλύφθηκαν 3 περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας:

Το 2018 οι διωκτικές αρχές φτάνουν στα ίχνη άλλων δύο περιπτώσεων αρχαιοκαπηλίας:

Αγαλματίδιο

Τέλος, άλλες δύο περιπτώσεις απασχόλησαν τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας και της Αθήνας, το 2019:

Της Βίκυς Βετουλάκη

Exit mobile version