ΑγροτικάΔήμος Καλαμάτας

Δήλωση Δημάρχου Καλαμάτας για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης, Janusz Wojciechowski, σχετικά με το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Ως Δήμαρχος, ως Δημοτική αρχή έχουμε πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της στήριξης του σημαντικού προϊόντος για την περιοχή μας, της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ. Ξεκάθαρα έχουμε τονίσει ότι οι Υπουργικές αποφάσεις τόσο του 2016, όσο και του 2018, έχουν δημιουργήσει σύγχυση και έχουν προκαλέσει ζημιά στο προϊόν καθώς η εγγραφή του ως συνόνυμο της ποικιλίας Καλαμών έχει δώσει το δικαίωμα σε άλλους να χρησιμοποιούν την ονομασία «Kalamata olivies» στο εξωτερικό, εξάγοντας τα άγνωστα προϊόντα τους, δίνοντάς τους το όνομα του φημισμένου ποιοτικού μας προϊόντος.

Στο πλαίσιο αυτό με πρωτοβουλία μας, ήρθε το θέμα αυτό της πρότασης για ακύρωση της απόφασης Αποστόλου σε όλα τα Δημοτικά συμβούλια του Νομού, όπου λάβαμε ομόφωνες αποφάσεις. Αποφάσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΣΥΜΕΠΟΠ και στην εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ. Ακολούθησαν συζητήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και η σύσκεψη στο Υπουργείο με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δεδομένου ότι συζητήθηκε το θέμα στο ΣτΕ και εν αναμονή της απόφασης,  σε συνεννόηση τόσο με τους παραγωγικούς φορείς, τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, την Ένωση αλλά και συνεργαζόμενοι με την Περιφέρεια, τους υπόλοιπους Δήμους, το Επιμελητήριο αναλάβαμε πρωτοβουλία προκειμένου το θέμα να φτάσει στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα.

Στην επιστολή μου προς τις ευρωπαϊκές Αρχές μεταφέραμε τις καταγγελίες των αγροτικών φορέων και ζητούσαμε να υπάρξει ενεργή παρέμβαση της Ε.Ε.

Υπήρξε η απάντηση από την πλευρά του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου επί της ουσίας μας λέει, ότι τα Κράτη Μέλη είναι υπεύθυνα για την εισαγωγή των ονομασιών της ποικιλίας στη βάση δεδομένων FRUMATIS. Δηλαδή είναι θέμα εσωτερικό, της χώρας μας.

Λοιπόν, προφανώς και η απάντηση δεν μας καλύπτει, άλλωστε το ζήτημα έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Να πω ότι η εξέλιξη του θέματος θα τεθεί σε συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς του νομού μας, προκειμένου να εξετάσουμε τα δεδομένα και να καθοριστούν και τα επόμενα βήματα, ένα από αυτά θα είναι η συνάντηση με τον Υπουργό κάτι άλλωστε που συζητήσαμε στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Τρίπολη για την παρουσίαση της ΚΑΠ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button