Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Δήλωση Καρβέλα για την προστασία του νοτίου πρανούς και του παράκτιου τμήματος του κάστρου της Κορώνης

«Στο πλαίσιο υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων για τη στερέωση του νότιου πρανούς και την προστασία του παράκτιου τμήματος του Κάστρου Κορώνης, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ενέκρινε τα τέυχη δημοπράτησης και την διενέργεια ανοικτής συνοπτικής διαδικασίας για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «Λήψη μέτρων στερέωσης νότιου πρανούς και προστασίας παράκτιου τμήματος του Κάστρου Κορώνης» με δαπάνη που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό εξόδων του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Πρόκειται για ένα έργο υψίστης σημασίας, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το εξίσου σπουδαίο προηγούμενο, της προστασίας της βορειοανατολικής πλευράς του κάστρου. Μετά την σύνταξη των απαραίτητων προπαρασκευαστικών τεχνικών μελετών, θα ακολουθήσει η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και η υλοποίησή του, θα συμβάλλει στην συνολική διάσωση και ανάδειξη του εμβληματικού μας μνημείου, του Ενετικού Κάστρου της Κορώνης, ενός από τα μεγαλύτερα, αξιολογότερα και εμβληματικότερα της χώρας.
Η ιστορική μνήμη ενός τόπου διατηρείται με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιστορική μνήμη που είναι ενσωματωμένη στα μνημεία του παρελθόντος και μέσα από τη διατήρηση αυτών των μνημείων, διασώζεται και μεταφέρεται στις επόμενες γενιές.
Να ευχαριστήσω από καρδιάς, κυρίως την Υπουργό κα. Λίνα Μενδώνη και τον κ. Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν διαχρονικά για την προστασία του κάστρου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω στον Πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος, κ. Δημήτριο Μανιατάκη, για την ενεργή συμβολή του στην εκτέλεση αυτού του έργου και στον Πρόεδρο του σωματείου «Δίκτυο Φίλων Κάστρου Κορώνης», κ. Γεώργιο Διαμαντάκη, και σε όλο το Διοικητικό του Συμβούλιο, που με έμπρακτες ενέργειες αναδεικνύει τα προβλήματα σχετικά με την ανάγκη αναστήλωσης του Κάστρου και φροντίζει για την αξιοποίηση και την ανάδειξη των μνημείων που περιέχονται σε αυτό.
Περαιτέρω, θεωρώ επιβεβλημένη υποχρέωσή μου να αναφέρω και να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Θανάση Πετράκο για τις άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις του ως προς την αναγκαιότητα άμεσων ενεργειών και συνολικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων προστασίας για το κάστρο της Κορώνης και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κορώνης, Νικόλαο Γιαλλελή, για την ενεργή παρουσία του.
Τελος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για την συνεχή και στοχευμένη εργασία τους για την εκτέλεση αυτού του τόσο σημαντικού έργου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Μανιατάκειο Ίδρυμα, το Δίκτυο Φίλων Κάστρου Κορώνης, η Κοινότητα της Κορωνης, όλοι μαζί, σε απόλυτη συνεργασία και με προσήλωση στον κοινό στόχο, προχωράμε για την προστασία του Κάστρου της Κορώνης που αποτελεί έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόλο για την περιοχή.»

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button