Δήμος ΟιχαλίαςΕκπαίδευση

Δήμος Οιχαλίας: Ψήφισμα του Δ.Σ. για τον λειτουργικό υποβιβασμό των δημοτικών σχολείων

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.
Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας η λειτουργική υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων του Δήμου Οιχαλίας και συγκεκριμένα του Δημοτικού Σχολείου Μελιγαλά από 11/θέσιο σε 8/θέσιο, του Δημοτικού Σχολείου Διαβολιτσίου από 6/θέσιο σε 5/θέσιο και των Δημοτικών Σχολείων Δωρίου και Μερόπης από 6/θέσια σε 4/θέσια. Ο λειτουργικός υποβιβασμός αυτών των σχολείων του δήμου μας έγινε ξαφνικά και χωρίς καμία ενημέρωση του δήμου μας, των διευθυντών των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών.
Σε μια περίοδο δύσκολη για την περιοχή μας, τέτοιες αποφάσεις έρχονται να δημιουργήσουν καινούρια προβλήματα και να απαξιώσουν περισσότερο την αναγκαία για το μέλλον της πατρίδας μας πορεία της παιδείας.
Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να παραβλέπεται το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια – λόγω κορωνοϊού – τα παιδιά έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στερηθεί την τόσο καθοριστική για τη μάθηση και κοινωνικοποίησή τους δια ζώσης διδασκαλία. Ενώ την έχουν στερηθεί, τους ζητάται τώρα να την κάνουν μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες συγκέντρωσης δύο τάξεων σε μία αίθουσα.
Γιατί παραβλέπεται το γεγονός της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μαθητών σε μία αίθουσα σε περίοδο πανδημίας; Πώς είναι δυνατόν να δεχθούμε το έτος 2021 πολλά παιδιά να διδάσκονται τα μαθήματα άλλης τάξης, γυρίζοντας πίσω σε αλήστου μνήμης εποχές των ολιγοθεσίων σχολείων στους κύκλους διδασκαλίας;
Όπως είναι γνωστό χωριά όπως το Διαβολίτσι, το Αγριλόβουνο, το Καρνάσι, το Δεσύλλα, η Κάτω Μέλπεια επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και επηρεάστηκε σημαντικά από τα τραγικά γεγονότα η ζωή των παιδιών και των γονέων τους αφού έχασαν σπίτια και περιουσίες και τώρα έρχονται αντιμέτωποι και με τον υποβιβασμό του σχολείου τους.
Διαχρονικά οι υπουργοί όλων των κυβερνήσεων διακηρύσσουν ότι θα πρέπει να στηριχτούν οι μειονεκτικές περιοχές και η ύπαιθρος, όπως είναι και ο Δήμος Οιχαλίας. Εντούτοις βλέπουμε το αντίθετο. Όχι μόνο δεν τις στηρίζουν, αλλά συρρικνώνουν σχολεία της υπαίθρου, τα βάζουν στην ίδια λογική και στην ίδια ζυγαριά με τα σχολεία των πόλεων.
Επίσης λόγω των δύσκολων συνθηκών επιβίωσης στην ύπαιθρο πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Αν δεν δοθούν κίνητρα να παραμείνουν οι κάτοικοι, οι περιοχές αυτές υποβαθμίζονται και σιγά σιγά κλείνουν τα πάντα.
Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν στηρίζουν την ύπαιθρο αλλά συμβάλλουν στην ερημοποίησή της.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του στην απόφαση της Διευθύντριας Π.Ε. Μεσσήνιας για τον λειτουργικό υποβιβασμό των σχολείων και ζητάει να επανεξετάσει την απόφασή της αυτή και να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια ύστερα από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα του δήμου μας χωρίς αιφνιδιασμούς λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Δυστυχώς η κ. Διευθύντρια Π.Ε. Μεσσηνίας ακολουθεί την πολιτική της Ν.Δ. και δεν καταλαβαίνει αυτά που λέτε. Για αυτό την έβαλαν στη θέση αυτή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button