Τοπικά Νέα

Δήμος Τριφυλίας: Πρόταση στο “Αντώνης Τρίτσης” για σύστημα ευφυούς άρδευσης σε χώρους αστικού πρασίνου

Η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας έδωσε το “πράσινο φως” για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης του έργου «Αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών για την εφαρμογή έξυπνων συστημάτων άρδευσης χώρων αστικού πρασίνου και αγροτικών περιοχών του Δήμου Τριφυλίας», προϋπολογισμού
700.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 24%, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση», με τίτλο: «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19».

Το θέμα προτάθηκε να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, καθώς υπάρχει χρονικό περιθώριο για την υποβολή της πρότασης και πρέπει άμεσα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών/εγγράφων.

Το αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής εδαφοκλιματικών δεδομένων, με σκοπό την εκπόνηση ευφυούς πλάνου άρδευσης και εφαρμογής εργασιών συντήρησης του αστικού πρασίνου του Δήμου Τριφυλίας, για την εξοικονόμηση αρδεύσιμου ύδατος, την βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Η πρόταση θα βρίσκει εφαρμογή στο αστικό πράσινο του Δήμου, είτε πρόκειται για χώρους γκαζόν, είτε για συστάδες θάμνων, δέντρων και λοιπών καλλωπιστικών φυτών. Το ολοκληρωμένο σύστημα θα περιλαμβάνει τηλεμετρικούς σταθμούς ατμοσφαιρικών και εδαφικών παραμέτρων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα σημεία αστικού πρασίνου, ώστε να είναι δυνατή η μέτρηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της, κατά περίπτωση, μικροκλιματικής και εδαφολογικής ζώνης για κάθε περιοχή ελέγχου.

Ερωτήματα από την Σταματία Αλεξοπούλου

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος κα. Σταματία Αλεξοπούλου ανέφερε τα εξής: «Η Πρόσκληση εκδόθηκε στις 19-10-2020 με πολλές επιλέξιμες δράσεις ανά τομέα και καλούνται οι Δήμοι της χώρας για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση». Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 130.000.000 ευρώ (€). Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, με δυνατότητα παράτασης. Ως έναρξη υποβολής των Αιτημάτων ένταξης ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης και ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίζεται η 31η Μαρτίου 2021. Για ποιο λόγο το θέμα αυτό έπρεπε να έρθει ως ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ μία μέρα πριν την συνεδρίαση και χωρίς να έχουμε τη μελέτη στα χέρια μας και τα τεύχη δημοπράτησης για να δούμε εάν συμφωνούμε ή εάν θέλουμε να προτείνουμε κάτι; Τον τίτλο του έργου μας τον είπατε χθες. Έχει υποέργα; Ποια είναι αυτά και με τι ποσά μέσα στο συνολικό προϋπολογισμό των 700.000 ευρώ; Δεν είναι καλύτερα να αναβληθεί και να έρθει μαζί με το προηγούμενο θέμα που αφορά το ίδιο αντικείμενο σε επόμενη συνεδρίαση για να έχουμε λάβει πλήρη γνώση του θέματος; Εάν επιμένετε σε λήψη απόφασης σήμερα Ψηφίζω ΥΠΕΡ. Οι εισηγήσεις να έχουν
ονοματεπώνυμο και υπογραφή του εισηγητή».

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχτεί τους όρους της αριθ. πρωτ. 19576/19-10-2020 Πρόσκλησης ΑΤ08 για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» στον άξονα προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση», με τίτλο: «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19». Επίσης, ενέκρινε την υποβολή αίτησης, από πλευράς Δήμου Τριφυλίας, για τη χρηματοδότηση του έργου «Αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών για την εφαρμογή έξυπνων συστημάτων άρδευσης χώρων αστικού πρασίνου και αγροτικών περιοχών του Δήμου Τριφυλίας», στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση», με τίτλο: «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19». Επιπλέον, ενέκρινε την αριθ. 1/2021 Μελέτη της Δ/νσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, καθώς και το σχέδιο των Τευχών Δημοπράτησης (Σχέδιο Διακήρυξης) του προς ένταξη έργου. Τέλος, εξουσιοδότησε τον κ. Δήμαρχο Τριφυλίας όπως προβεί σε όλες τις περαιτέρω ενέργειες για την υλοποίηση των ανωτέρω.

Τέλος, συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης Τιµών, η οποία θα αποτελείται από τους κάτωθι υπαλλήλους του Δήμου Τριφυλίας:
1. Μπούζας Δημήτριος, ως Πρόεδρος
2. Χρονόπουλος Ιωάννης, Μέλος
3. Γκολφόπουλος Παντελής, Μέλος

Σκοπός της εν λόγω Επιτροπής θα είναι η τεκμηρίωση του προϋπολογισμού της Προμήθειας του υπο ένταξη έργου και συγκεκριμένα η σύνταξη Πρακτικού Διερεύνησης Τιμών, συνοδευόμενο από Πίνακα προσδιορισμού μέσων τιμών υλικών ή/και από σχετικές προσφορές και τιμοκατάλογους υλικών, ενημερωτικά φυλλάδια κλπ., το οποίο και θα υποβληθεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά / έγγραφα που θα συνοδεύουν το αίτημα χρηματοδότησης.

Σχετικά Άρθρα

4 Σχόλια

  1. Ρε Δήμαρχε τι είναι αυτά που πας να κάνεις. Αυτά θα τα έκαναν ο κατσιβελας με τον Μερκούρη αλλά δεν πρόλαβαν. Δεν τους έφτασε ο χρόνος. Κι εσύ τι βιάζεστε; Με τα δικά τους δεδομένα έχεις περιθώριο. Έτσι είχαν μάθει γιαυτό δεν έκαναν τίποτα. Α ξέχασα θα τα έκανε κι ο δριμης ο οποίος σίγουρα τώρα θα γράφει για να διαμαρτυριθει γιατί τους έπιασες απροετοιμαστους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button