Αγροτικά

ΔΑΟΚ Τριφυλίας: Συμβουλές για αντιμετώπιση του ρυγχίτη στην ελιά

ΡΥΓΧΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ (Rhynchites cribripennis) – ΔΑΟΚ Τριφυλίας

Ο ρυγχίτης είναι κολεόπτερο έντομο (σκαθάρι) που φέρει χαρακτηριστικό μακρύ ρύγχος. Το χρώμα του είναι ερυθρό-κεραμιδί. Το ενήλικο έχει μήκος (συνολικό με το ρύγχος) 5,5-6 χιλ.

Τα ενήλικα για να διατραφούν προκαλούν με το ρύγχος τους αβαθείς στοές στην σάρκα των νεαρών καρπών. Οι καρποί που Θα προσβληθούν πολύ νωρίς ή αυτοί που έχουν πολλές οπές Θα οδηγηθούν σε πρόωρη καρπόπτωση. Η κεφαλή της προνύμφης είναι ερυθροκαστανή ή σκωριόχρους και οι γνάθοι μαύρες με αραιές τρίχες.

Συμπληρώνει μια γενιά ανά δύο έτη.


Διαχειμάζει ως αναπτυγμένη προνύμφη στο έδαφος τον πρώτο χειμώνα και ως ενήλικο επίσης στο έδαφος τον δεύτερο χειμώνα. Τα ενήλικα που διαχείμασαν, εξέρχονται από τα καταφύγιά τους την άνοιξη (Απρίλιο-Μάιο) και πετώντας φτάνουν στο φύλλωμα των δέντρων. Τρέφονται για λίγες ή περισσότερες εβδομάδες από ακραία φύλλα και τρυφερές βλαστικές κορυφές, και αργότερα από νεαρούς καρπούς. Τα ακμαία εμφανίζονται αρχές άνοιξης μέχρι τέλος Ιουλίου.

Βραδύτερα κατά τον Μάιο-Ιούνιο, αυτή την περίοδο που έχουν σχηματισθεί οι νεαροί καρποί, τα τέλεια φέρονται σε αυτούς για να συνεχίσουν τη διατροφή τους και να ωριμάσουν σεξουαλικώς. Τον Ιούλιο και Αύγουστο, τα Θηλυκά μετά τη σεξουαλική τους ωριμότητα και αφού το Θηλυκό με το ρύγχος του ανοίγει οπή στο μεσοκάρπιο σε ικανό βάθος μέχρι να φθάσει το τρυφερό ενδοκάρπιο (πυρήνα) που δεν έχει ακόμα ξυλοποιηθεί και εισάγει με τον ωοθέτη του ενα αυγό.

Το φθινόπωρο διατρύπά τον πυρήνα (κουκούτσι) και τη σάρκα τον καρπού και εξέρχεται , πέφτει στο έδαφος όπου νυμφώνεται και στη συνέχεια εμφανίζεται το τέλειο, το οποίο διαχειμάζει στο έδαφος για να συνεχίσει την επόμενη άνοιξη τον κύκλο του. Οι προνύμφες συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο και οι περισσότερες προνύμφες εγκαταλείπουν τους ελαιόκαρπους και μπαίνουν στο έδαφος όπου παραμένουν ως το τέλος τον επόμενου καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου. Η νύμφωση γίνεται το φθινόπωρο και η ενηλικίωση τον χειμώνα. Τα ενήλικα βγαίνουν από το έδαφος την άνοιξη, συμπληρώνοντας έτσι τον βιολογικό κύκλο σε δύο έτη. ‘Ενα μικρό ποσοστό προννμφών παραμένουν μέσα στους καρπούς τον χειμώνα και τους εγκαταλείπουν τον Απρίλιο-Μάιο για να μπουν στο έδαφος. Για την ανίχνεύση, τινάζούμε νωρίς το πρωί πριν από την ανατολή τον ήλιου λίγα δέντρα, αφού προηγουμένως τοποθετήσουμε κάτω από αυτά κατάλληλο υποδοχέα π.χ. πλαστικό δίσκο-λεκάνη. Οι ρνγχίτες νωρίς το πρωί είναι ακόμα ναρκωμένοι πάνω στα δέντρα, έτσι με το απότομο τίναγμα Θα πέσούν στα πανιά και Θα τους ανιχνεύσούμε και μετρήσουμε. Εάν βρεθούν περισσότερα από 3-4 άτομα κατά μέσο όρο ανά κλάδο, Θεωρείται ότι Θα προκληθεί οικονομική ζημιά και επομένως Θα πρέπει να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα σκευάσματα, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας και τις συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button