Αγροτικά

Δασμοί Τραμπ και σε ελληνικά λάδια και ελιές

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες και αποκλειστικές πληροφορίες του olivenews.gr, κατά τον Βασίλη Ζαμπούνη, ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας δύο κανάλια, επεκτείνει τους δασμούς που είχε επιβάλει (σημειωτέον ότι στο παρόν άρθρο αναφερόμαστε μόνο σε ελαιόλαδα και ελιές, ενώ η απόφαση θίγει μια ευρύτατη γκάμα από ευρωπαϊκά προϊόντα).

Κανάλι 1ο: Η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζει την επιβολή δασμών σε όλα τα ευρωπαϊκά ελαιόλαδα και ελιές. Σύμφωνα με απόφαση που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, η κυβέρνηση Τραμπ επεκτείνει τους δασμούς που είχε επιβάλει σε πλήθος ευρωπαϊκών προϊόντων μεταξύ των οποίων και στα ελαιόλαδα (ανεξαρτήτως προέλευσης, Ελλάδα ή Ιταλία ή Πορτογαλία ή Γαλλία ή Κύπρο…), όπως αντίστοιχα και στις επιτραπέζιες ελιές. Η διαβούλευση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2020, οπότε και θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια του εντεινόμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Ευρώπης για τα αεροσκάφη BOEING – AIRBUS στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Κανάλι 2ο: Όλο το ισπανικό χύμα ελαιόλαδο υπόκειται σε δασμούς. Σύμφωνα με την αρχική απόφαση των ΗΠΑ, οι δασμοί επιβλήθηκαν στα ισπανικά ελαιόλαδα που είναι συσκευασμένα (τυποποιημένα) σε περιέκτες έως και 18 κιλών. Εξαιρέθηκε, δηλαδή, το χύμα. Τώρα διευκρινίζεται ότι οι δασμοί επιβάλλονται και σε ισπανικά ελαιόλαδα που εξάγονται στις ΗΠΑ, έστω και σε μείγμα (κατ’ αναλογία) με τυποποιημένα /συσκευασμένα ελαιόλαδα άλλων χωρών, που έχουν εξαιρεθεί των δασμών (Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Τυνησία κ.τ.λ.).
Αυτό σημαίνει ότι βασιζόμενοι στην υποχρέωση δήλωσης της προέλευσης του κάθε τυποποιημένου ελαιολάδου (ιχνηλασιμότητα), θα πρέπει οι εταιρείες που εξάγουν στις ΗΠΑ τυποποιημένα/ συσκευασμένα ελαιόλαδα να δηλώνουν στις τελωνειακές αρχές των ΗΠΑ σε ποια αναλογία εμπεριέχουν και ισπανικά ελαιόλαδα, καταβάλλοντας και τον αναλογούντα δασμό.
Ύστερα από αυτή τη διευκρίνιση γίνεται φανερό ότι οι επιπτώσεις της επιβολής δασμών γίνονται ακόμη πιο δυσβάστακτες και θα επηρεάσουν όχι μόνο άμεσα το σύνολο των ισπανικών εξαγωγών των 150.000 τόνων, δηλ. το 50% των αμερικανικών εισαγωγών, αλλά και έμμεσα άλλων χωρών που χρησιμοποιούν και ισπανική πρώτη ύλη στα μείγματά τους.
Επίσης, θα επηρεάσουν σημαντικά και το εμπόριο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ιταλικών ελαιολάδων εμπεριέχει ισπανική πρώτη ύλη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button