Πελοπόννησος

Δείτε ένα γραφικό εξωκλήσι της Πελοποννήσου “κρυμμένο” μέσα σε βράχο… Ποια είναι η σχέση του με την Ιερουσαλήμ; [εικόνες]

Αγία Ρουσαλή ή Αγία Ιερουσαλήμ ή Υπαπαντή Βρουστίου στην Αργολίδα

Είναι ένα μικρό εξωκλήσι χτισμένο στο εσωτερικό δυσπρόσιτης σπηλιάς, πάνω το χωριό Χούνη. Είναι ορατό από τον δρόμο που ενώνει το Άργος με την Καρυά και έχει άπλετη θέα προς τον Αργολικό κόλπο μέχρι το Ναύπλιο.

Για την πρόσβαση υπάρχουν δύο επιλογές: δύσβατο απότομο ανηφορικό μονοπάτι από την Χούνη ή βατός χωματόδρομος, με εξαίρεση τα τελευταία 300 μέτρα που είναι απότομος κατηφορικός τσιμεντόδρομος, από το Βρούστι.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία του, η πρώτη αποδίδεται στην πόλη της Ιερουσαλήμ, λόγω του ότι μοναχός από τα Ιεροσόλυμα κατέφυγε στην σπηλιά όπου την διαμόρφωσε σε ασκηταριό, και η δεύτερη στην Αγία Ιερουσαλήμ που καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και έφτασε στην Ελλάδα τον 3ο αιώνα για ιεραποστολή.

Είναι αφιερωμένη στην Υπαπαντή και πανηγυρίζει στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ παλαιότερα πανηγύριζε και στις 2 Ιουλίου στην κατάθεση της Αγίας Εσθήτας της Παναγίας (υπάρχουν και οι δύο εικόνες στην εκκλησία).

Η πρόσοψη της σπηλιάς είναι χτισμένη με ψηλό πέτρινο τείχος που δίνει την αίσθηση του οχυρού. Ανοίγοντας την παμπάλαια δρύινη πόρτα και μπαίνοντας μέσα, στα δεξιά βρίσκεται πέτρινη στέρνα, στα αριστερά η πέτρινη εκκλησία και στο βάθος, ανεβαίνοντας λίγα σκαλιά, τραπέζια και καρέκλες όπου ξαποσταίνουν οι προσκυνητές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button