Οικονομία

ΔΕΘ: Μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της Θεσσαλονίκης η ακύρωση της

Για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιηθεί υπό τον φόβο περαιτέρω διασποράς της πανδημίας στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οπως αναφέρει το news247, μπορεί για τους περισσότερους η ακύρωση να ήταν κάτι σαν κοινό μυστικό όμως για αρκετούς η πιθανότητα υλοποίησης ήταν και μία κρυφή ελπίδα καθώς η μία εβδομάδα λειτουργίας της Έκθεσης έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στα οικονομικά της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας που δεν είχαν ανοίξει καθόλου από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων την περασμένη Άνοιξη, θα άνοιγαν καθώς είχαν τις πρώτες και μοναδικές τους κρατήσεις με αφορμή την ΔΕΘ.

Ο οικονομικός αντίκτυπος

Σε παλαιότερη έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το ΠΑΜΑΚ φαίνεται πόσο άρρηκτα είναι συνδεδεμένη η ΔΕΘ με την οικονομία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί μία πιθανή “εξαφάνιση” της ΔΕΘ – Helexpo το ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης θα μειώνονταν κατά 117,28 εκατ. ευρώ ενώ ο συνολικός αντίκτυπος για την Θεσσαλονίκη θα ήταν απώλεια 547,36 εκατ. ευρώ.

Και αν τα παραπάνω νούμερα φαντάζουν για κάποιους υψηλά δεν χρειάζεται παρά να ανατρέξει στα εξοδολόγια που καταθέτει στα λογιστήρια όταν επιστρέφει ένας επισκέπτης από την ΔΕΘ, συν τα προσωπικά του έξοδα. Είναι το ταξί που θα το πάρει και θα τον φέρει από το αεροδρόμιο αλλά και που θα χρησιμοποιήσει για τις μετακινήσεις του στην πόλη, τα καθημερινά σνακ, καφέδες, γεύματα και τα δείπνα, η νυχτερινή διασκέδαση και τα πιθανά δώρα που θα πάρει ή και οι αγορές που θα πραγματοποιήσει για τον ίδιο από τα καταστήματα της πόλης.

Στα παραπάνω προσθέστε όλους του κλάδους που θα εργαστούν στο φουλ για διάστημα ένος περίπου μήνα, από τον τεχνικό στην κατασκευή των περιπτέρων μέχρι και τις κομμώτριες που θα περιποιούνται σε καθημερινή βάση τις κυρίες των περιπτέρων της ΔΕΘ. Σημαντικό πλήγμα και για την εποχική απασχόληση στην τοπική κοινωνία καθώς πάρα πολλοί εργάζονταν είτε στα περίπτερα είτε ως πωλητές.

Η επόμενη μέρα

Τη θλίψη, αλλά και την κατανόηση της HELEXPO-ΔΕΘ ΑΕ για «τη δύσκολη και στενάχωρη απόφαση» ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας ότι η ζημία για την ίδια την εταιρεία, αλλά και ευρύτερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης θα είναι μεγάλη, αλλά «σε κάθε περίπτωση η δημόσια υγεία προηγείται της οικονομίας».

Η διοίκηση της ΔΕΘ, που συνέχισε κανονικά τις προετοιμασίες για τη διοργάνωση μέχρι και αυτή την εβδομάδα, επικεντρώνεται τώρα στην επόμενη μέρα: «Η ΔΕΘ υπέστη πολύ μεγάλη ζημία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button