ΕκπαίδευσηΤοπικά ΝέαΧώρα

Δημιουργία λαχανόκηπου στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Χώρας

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ

Δείτε τι αναφέρει δημοσίευση της Ο.Π. Νηλέας στο Facebook

Για πολλές χιλιάδες χρόνια η αναζήτηση της τροφής ήταν η μεγάλη αγωνία του ανθρώπου και μόλις τα τελευταία χρόνια, στον δυτικό κόσμο τουλάχιστον, αυτό έγινε εύκολη υπόθεση. Με τίμημα, όμως, την αποξένωση από τη διαδικασία παραγωγής της τροφής.
Από την πλευρά μας ως παραγωγικός αγροτικός συνεταιρισμός, σε συνεργασία με το Μανιατάκειο Ίδρυμα στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής, ο οποία έχει συμπεριληφθεί στην UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά και από την πλευρά της Ελλάδας συμμετέχει η Κορώνη ως Εμβληματική Κοινότητα, ξεκινήσαμε μια δραστηριότητα. Τη δημιουργία του λαχανόκηπου στο Β’ Δημοτικό σχολείο Χώρας, που αποβλέπει να λειτουργήσει ως διδακτικό μέσο για τους μαθητές, ώστε να καταλάβουν από πού προέρχεται η τροφή τους.
Η καλλιέργεια των τροφίμων δίνει βιωματική γνώση στους μαθητές για το έδαφος, τη διατροφή, τους κύκλους ζωής, των άλλων έμβιων όντων που έλκονται από αυτό το περιβάλλον κλπ. Ο λαχανόκηπος ευαισθητοποιεί τους μαθητές για την εποχικότητα και την ποικιλία των τροφίμων. Επιπρόσθετα, η δημιουργία λαχανόκηπου μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινότητα (γονείς, εμπλεκόμενο προσωπικό, κάτοικοι της περιοχής, εθελοντές).
Ευελπιστούμε μέσω αυτής της δράσης να συμβάλουμε ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τις έχουν «προίκα» σε ολόκληρη τη ζωή τους, να ασχοληθούν με τον ενεργό εθελοντισμό, να αποκτήσουν μια ευρύτερη γνώση σχετικά με τους φυσικούς πόρους, την ανακύκλωση κλπ. Σκοπός της εν λόγω δράσης επίσης, είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τον κυρίαρχο ρόλο των λαχανικών στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες.
Η μύηση των μαθητών στη μαγεία της φύσης και της γης, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη αφού θα τους κάνει κοινωνούς της αγροτικής ζωής, θα τους χαλαρώσει και εν τέλει θα τους φέρει πιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον, αποκόπτοντάς τους –έστω για μικρό διάστημα- από την πολύπλοκη και απαιτητική καθημερινότητά τους. Ο λαχανόκηπος δίνει κίνητρο για παρατήρηση, βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ των μαθητών, τους μαθαίνει να περιμένουν, να φροντίζουν, να συνεργάζονται και να μοιράζονται. Στον κήπο τα παιδιά δεν βαριούνται… και με τρόπο άτυπης εκπαίδευσης ο λαχανόκηπος γίνεται «ο κήπος της χαράς».
Ευελπιστούμε ύστερα από την επιτυχημένη έναρξη και τη θετική ανταπόκριση δασκάλων και μαθητών, να συνεχίσουμε στο ανεξάντλητο πεδίο του αγροπεριβάλλοντος και της παραγωγής τροφίμων….
Ευχαριστούμε θερμά το Β Δημοτικό Σχολείο, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές, τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Γαιτάνη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Χώρας και τον γεωπόνο Δημήτρη Καγιά για την ευγενική χορηγία των φυτών και των σπόρων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button