Κόσμος

Δημοσκόπηση-σοκ στη Ρωσία: Αυτές είναι οι δύο πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στη χώρα

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση για την προσέγγιση των Ρώσων στα πράγματα και στην ιστορία, τα αποτελέσματα της παρακάτων δημοσκόπησης, σίγουρα θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

Ο τσάρος Νικόλαος ο Β’, ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Βλαντίμιρ Λένιν είναι οι τρείς ιστορικές προσωπικότητες της Ρωσίας των αρχών του 20ού αιώνα, τις οποίες συμπαθούν περισσότερο οι Ρώσοι. Την δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Μελετών της Κοινής Γνώμης (VICIOM) παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που είχε ως θέμα τον Εμφύλιο πόλεμο στην Ρωσία, από την διεξαγωγή του οποίου έχουν περάσει 100 χρόνια.

«Δεν είχαν φυσικά όλες αυτές οι προσωπικότητες σχέση με τον Εμφύλιο πόλεμο, όπως για παράδειγμα ο Νικόλαος ο Β’. Ρωτούσαμε τον κόσμο που συμμετείχε στην δημοσκόπηση να μας πει ποια από τις προσωπικότητες της περιόδου εκείνης του είναι συμπαθής και ποια αντιπαθής. Τα αποτελέσματα που είχαμε από τις απαντήσεις ήταν παράδοξα» δήλωσε ο Φιόντοροφ.

«Στην πρώτη θέση βρέθηκε ο Νικόλαος ο Β’, ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν συμμετείχε στον Εμφύλιο, αλλά υπήρξε θύμα του εμφυλίου. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο Ιωσήφ Στάλιν. Φυσικά είναι γνωστός για άλλους λόγους και όχι τόσο για τη συμμετοχή του στον Εμφύλιο, αλλά αυτή είναι η αλήθεια» επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Μελετών της Κοινής Γνώμης.

Το 54% των ερωτηθέντων εξέφρασε την συμπάθεια του για τον Νικόλαο Β’, το 51% για τον Στάλιν και το 49% για τον Λένιν. Η αντιπάθεια που καταγράφηκε είναι αντιστοίχως 23%, 28% και 29%.

Όσον αφορά άλλες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της εποχής εκείνης, δεν υπάρχουν σαφείς διαχωρισμοί καθώς οι ερωτηθέντες, δήλωναν ότι δυσκολεύονται να απαντήσουν. Για τον Νικολάι Μπουχάριν για παράδειγμα που οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα από τον Στάλιν, τέτοια δυσκολία αντιμετώπισε το 56%, για τον Αντόν Ντενίκιν το 47% και για τον Αλεξάντρ Κερένσκι το 43%. Μια άλλη προσωπικότητα της περιόδου εκείνης ο Λεόν Τρότσκι (δολοφονήθηκε στο Μεξικό με εντολή του Στάλιν) είναι αντιπαθής για το 46% και συμπαθής μόνο για το 20%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button