Πολιτική

Δικάζονται πολίτες για παλιότερες κινητοποιήσεις στα διόδια

Η αντίδραση της Ανταρσίας

Σε λίγες μέρες, στις 2 Ιουνίου, πρόκειται να δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, επτά αγωνιστές του κινήματος και μέλη των πρωτοβουλιών ενάντια στα διόδια. Οδηγούνται σε δίκη επειδή συμμετείχαν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις ανοίγματος των δρόμων, από τις μπάρες που έχουν στήσει οι εταιρείες, με την κάλυψη την παρότρυνση και τη στήριξη όλων των  κυβερνήσεων των μνημονίων, εμπορευματοποιώντας ένα ακόμη κομμάτι της λαϊκής περιουσίας, καταργώντας παράλληλα το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών εντός της χώρας.

Η αστική δικαιοσύνη και η κυβέρνηση της Ν.Δ, συνεχίζοντας των ολισθηρό δρόμο όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, δικάζουν αγωνιστές για το αυτονόητο, δηλαδή την εναντίωσή τους στα διόδια! Δρόμοι τους οποίους ο εργαζόμενος λαός έχει χρυσοπληρώσει και πληρώνει καθημερινά για να θησαυρίζουν οι κρατικοδίαιτοι καπιταλιστές μεγαλοεργολάβοι. Δε τους έφτανε η εύνοια των κυβερνήσεων που τους εξασφάλιζε πακτωλό κρατικού και ευρωπαϊκού χρήματος για να κάνουν την ιδιωτική τους ”επένδυση”, εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για την εξασφάλιση τραπεζικών δανείων για να καλύψουν το έτσι κι αλλιώς μικρό μέρος της δικής τους συμμετοχής. Εξασφάλισαν έτσι και «αποικιακού τύπου» συμβάσεις παραχώρησης που είχαν ως όρο να εισπράττουν πανάκριβα διόδια από τα λαϊκά στρώματα. Εξοργιστική είναι και η μέριμνα που υπάρχει στις συμβάσεις στην περίπτωση μη αναμενόμενων κερδών όπου επιδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ όπως έγινε πρόσφατα με τον Μορέα που εισέπραξε 11 εκατομμύρια ενώ συνολικά έχει εισπράξει πανω από 73 εκατομμύρια ΕΥΡΩ από το 2016 για μειωμένες διελεύσεις στον αυτοκινητόδρομο. Χρήματα που βγαίνουν από τον ιδρώτα, το αίμα και τις θυσίες του Ελληνικού λαού ώστε να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του ΜΟΡΕΑ.

Οι διώξεις των αγωνιστών αποτελούν μια ακόμη πτυχή του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, που επιβάλει την αντιδραστική θωράκιση ενάντια στον «εχθρό λαό» και τις διεκδικήσεις του. Δε διστάζουν να ποινικοποιήσουν το φρόνιμα και της ιδέες με κατηγορίες περί «αυτουργίας» και περί «παρότρυνσης σε παράνομες πράξεις», ανασύροντας τα άρθρα 183 και 184 των μετεμφυλιακών χρόνων του ποινικού κώδικα. Επιδιώκουν με τέτοιες δίκες να ανοίξουν το δρόμο ώστε αύριο να διώκουν όποια συλλογικότητα, σωματείο, φορέα, οργάνωση, θεωρείται πως με τα καλέσματα του παροτρύνει άλλους να τελέσουν «πλημμελήματα ή κακουργήματα» ή τους διεγείρει «σε απείθεια κατά των νόμων».

Αυτή η απόπειρα τρομοκράτησης της αντίστασης του λαού μας αποτυπώνει όμως και τον φόβο τους, απέναντι σε ένα κίνημα που υιοθετεί την κοινωνική ανυπακοή και αντίσταση στην πράξη. Αποτυπώνει τον φόβο τους απέναντι σ’ ένα κίνημα που αντιστέκεται στην επιδρομή στα δικαιώματα μας, στη φορομπηξία, στα χαράτσια και στους πλειστηριασμούς, που επιβάλουν κυβέρνηση Ε.Ε και κεφάλαιο.  Όλοι εμείς που βρεθήκαμε στους δρόμους του αγώνα, απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση, ξεδιπλώνουμε τη δική μας αλυσίδα που λέγεται αλληλεγγύη και μάχη για την ανατροπή. Ο αγώνας ενάντια στα διόδια, έρχεται να συναντηθεί με τους αγώνες στον χώρο της υγείας και της παιδείας. Έρχεται να συναντηθεί με το κίνημα και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και που θα δυναμώσουν το επόμενο διάστημα ενάντια στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, τα αιολικά πάρκα, την δημιουργία σκουπιδοεργοστασίων και την αρπαγή της πρώτης κατοικίας. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Δε θα δεχτούμε να ζήσουμε σ’ αυτό το απάνθρωπο μέλλον που μας έχουν ετοιμάσει, δε θα γίνουμε εμείς και τα παιδιά μας η καύσιμη ύλη για να ξαναπάρει μπροστά η καπιταλιστική μηχανή. Έχουμε μόνο μια επιλογή, τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία έξω από τα δεσμά του καπιταλισμού, των μηχανισμών του και της εκμετάλλευσης.

Στις δίκες αυτές δεν διώκονται κάποιοι μεμονωμένοι συναγωνιστές αλλά οι κοινωνικές αντιστάσεις του λαού μας στην πράξη. Διώκεται η ελπίδα μας για να πάνε τα πράγματα αλλιώς. Η ελπίδα όμως, ούτε ποινικοποιείται, ούτε δικάζεται, ούτε φυλακίζεται… Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα κερδίσουμε!

Καταδικάζουμε τις δικαστικές διώξεις και ζητάμε:

  • Απόσυρση όλων των κατηγοριών και σταμάτημα κάθε δίωξης για τα διόδια
  • Κατάργηση όλων των διοδίων και την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλους τους αυτοκινητόδρομους
  • Την ακύρωση των ληστρικών συμβάσεων παράδοσης του οδικού δικτύου και των δημοσίων έργων    στους επιχειρηματίες.
  • Κατασκευή δημοσίων έργων και συγκοινωνιών με λαϊκό κοινωνικό έλεγχο χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός.
  • Δημόσιες σύγχρονες δωρεάν συγκοινωνίες για εργαζόμενους, άνεργους, νεολαία, συνταξιούχους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button