Οικονομία

Δυσάρεστη έκπληξη για 1 εκατ. συνταξιούχους – Γιατί θα πληρώσουν έξτρα φόρους

Για τα αναδρομικά της μηνιαίας εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ)

Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους μόλις δουν το εκκαθαριστικό σημείωμα των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Θα διαπιστώσουν ότι θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο που θα υπολογιστεί με συντελεστές που φθάνουν έως και 45% για τα αναδρομικά  της μηνιαίας εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ), που εισέπραξαν στο τέλος Νοεμβρίου 2017. Τα ποσά αυτά  θεωρήθηκαν ως ποσά παρανόμως παρακρατηθέντα κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως τις 30 Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, τα ποσά της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης που επιστράφηκαν σε 1.000.000 συνταξιούχους μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου 2017, ως παρανόμως παρακρατηθέντα κατά την περίοδο από 1η-1-2012 έως 30-6-2016, θα συμπεριληφθούν στο σύνολό τους στις φετινές φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων που τα εισέπραξαν.

Αυτό σημαίνει ότι θα θεωρηθούν, στο σύνολό τους, ως φορολογητέα εισοδήματα του έτους 2017 και θα φορολογηθούν αθροιστικά, μαζί με τα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έλαβαν το 2017 οι συνταξιούχοι.

Μάλίστα η  φορολόγησή τους θα είναι διπλή, καθώς θα γίνει με βάση την κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από συντάξεις και στη συνέχεια με βάση την κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Για τον σκοπό αυτό, τα συγκεκριμένα ποσά θα συμπεριληφθούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. στα συνολικά φορολογητέα ποσά κύριων συντάξεων που θα προσυμπληρωθούν στους κωδικούς 303-304 του πίνακα 4Α των ηλεκτρονικών εντύπων Ε1 των φορολογικών δηλώσεων, τις οποίες θα κληθούν να υποβάλουν οι συνταξιούχοι.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες  συνταξιούχοι, οι οποίοι εισέπραξαν τα αναδρομικά αυτά μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου του 2017, να φορολογηθούν επιπλέον για τα ποσά. Αυτό θα συμβεί γιατί , κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, τα εν λόγω αναδρομικά, επειδή θα θεωρηθούν εισοδήματα του έτους 2017 από συντάξεις, θα υπαχθούν σε φορολόγηση με τους συντελεστές 22% έως 45% της κλίμακας φόρου που ισχύει για τις συντάξεις. Στη συνέχεια, από τους φόρους εισοδήματος που θα αναλογούν στα ποσά αυτά, με βάση την κλίμακα φορολογίας των συντάξεων, θα αφαιρεθούν οι φόροι εισοδήματος που ήδη παρακρατήθηκαν με συντελεστή 20%, κατά την καταβολή τους, οπότε τα επιπλέον πληρωτέα ποσά φόρου εισοδήματος θα κυμαίνονται από 2% έως και 25%. Περαιτέρω δε, στα ποσά αυτά θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως και 10%, οπότε η τελική επιπλέον επιβάρυνσή τους θα φθάσει στα επίπεδα του 4,2% έως 35%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button