Αγροτικά

Δύσκολο το ανοιξιάτικο ξεκίνημα για τα μελισσοσμήνη

Η αστάθεια των καιρικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο ξεκίνημα της νέας περιόδου για την ελληνική μελισσοκομία. Ο παγετός επηρέασε πολλά είδη φυτών, με αποτέλεσμα να μειωθεί η τροφή για τις μέλισσες.

Περιγράφοντας την εικόνα του κλάδου για την τρέχουσα περίοδο, ο Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος των μελισσοκόμων Ελλάδας και γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης, καταθέτει τη δική του άποψη υπογραμίζοντας ότι «κατά την περσινή περίοδο είχαμε τα προβλήματα μετακίνησης των μελισσοκόμων λόγω της πανδημίας και φέτος οι καιρικές συνθήκες μας έχουν καθηλώσει και πολλοί συνάδελφοι ταΐζουν οι ίδιοι ακόμα αυτή την περίοδο».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών και των εξελίξεων σε ζητήματα πολιτικής μελιού, ο κ. Ντούρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος λέγοντας ότι «οι τιμές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό καθηλωμένες και μεγάλες ποσότητες μελιού παραμένουν αδιάθετες. Ζητάμε διάλογο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ από μηδενική βάση, ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα των ελέγχων για τα εισαγόμενα και της καταγραφής της παραγωγής του μελιού της χώρας μας».

Χαμηλές τιμές και μικρές παραγωγές από τα εσπεριδοειδή

 

Στο θέμα της διατροφής των μελισσών της τρέχουσας περιόδου, ο Νίκος Μπακανδρίτσος, μελισσοκόμος-κτηνίατρος και πρώην ερευνητής στον ΕΛΓΟ, εστιάζει στην ανθοφορία των εσπεριδοειδών. «Μειωμένες, όπως φαίνεται, θα είναι οι αποδόσεις μελιού από τα άνθη των εσπεριδοειδών, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Γιώργου Παπιώτη, μελισσοκόμου από τη Λιβαδειά: «Η φετινή χρονιά, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της, είναι μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών. Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας, καθώς και οι δυτικοί και νοτιοδυτικοί άνεμοι, επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τον κλάδο. Τα περισσότερα μελισσοσμήνη αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανάπτυξη και στον πολλαπλασιασμό τους, με αποτέλεσμα να βγαίνουν αδύναμα από την κυψέλη».

Ο κ. Παπιώτης είπε επίσης ότι η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο νέκταρ στα άνθη, σε πολλά φυτά που ήδη έχουν ανθίσει αυτή την περίοδο και ίσως να επηρεάσει και το επόμενο διάστημα.

Εστιάζοντας και ο ίδιος στο θέμα της τιμής του μελιού, κάνει λόγο για χαμηλές τιμές, όπως στην περίπτωση του ανθόμελου και του πευκόμελου, που κυμαίνονται στα 2,30 ευρώ και 3,50 το κιλό αντίστοιχα. «Με αυτές τις τιμές και τις επιταγές που ξεπερνούν τους έξι μήνες, δυσκολευόμαστε στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς να υποστηρίξουμε τις μελισσοκομικές μας μονάδες».

Διεπαγγελματική
Αυστηρότερες διατάξεις για τυποποιητές και διακινητές μελιού

Την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου τυποποίησης και διακίνησης μελιού ζητάει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης, Αχχιλέας Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο και στο πλαίσιο διαβούλευσης με το ΥΠΑΑΤ, θα πρέπει οι επιχειρήσεις που έχουν καταδικαστεί για παράνομη τυποποίηση και διακίνηση μελιού να κλείνουν οριστικά και όχι να επιβάλλονται χαμηλά πρόστιμα. «Η νόθευση και τυποποίηση αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης μελιού δεν αφορά μόνο τους μελισσοκόμους. Αφορά και τους καταναλωτές, διότι τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Υπεύθυνος επίσης θα πρέπει να είναι και ο αγοραστής, ζητώντας συνοδευτικά έγγραφα ελέγχου της ταυτότητας του προϊόντος».

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό μητρώο κυψελών, ο ίδιος δήλωσε ότι συμφωνεί, αρκεί να μπουν στη διαδικασία αυτή και κυψέλες με τέσσερα πλαίσια και όχι πέντε που αναφέρει σήμερα το υπουργείο. Παράλληλα, η καταγραφή και η τήρηση βιβλίου διακίνησης μελιού από τους μελισσοκόμους, θα μπορούσε να συμβάλει στην πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων του προϊόντος.

Ελπίδες από το χιόνι στα βουνά

Δίνοντας μία άλλη διάσταση και μία θετική εξέλιξη για το επόμενο διάστημα στον τομέα διατροφής των μελισσών, η Χριστίνα Ζαχαριώτου, πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Φθιώτιδας, κάνει λόγο για μία καλύτερη προοπτική στις ορεινές περιοχές. «Το χιόνι που έπεσε στα περισσότερα βουνά μας δίνει την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα και εφόσον καλυτερέψει ο καιρός θα έχουμε περισσότερη τροφή για τις μέλισσες. Από τα μέσα Μαΐου προγραμματίζουμε τη μετακίνησή μας σε ορεινές περιοχές, διότι από τις πεδινές δεν είχαμε σημαντικά αποτελέσματα».

Από τα καλλιεργούμενα είδη που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην ανθοφορία, η κα Ζαχαριώτου είπε ότι η ελαιοκράμβη βοήθησε σημαντικά τις μέλισσες, σε σύγκριση με τα εσπεριδοειδή, που δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σημαντικό ρόλο, όπως αναφέρει η ίδια, έπαιξε και η ακακία, αλλά τα άνθη της είναι ευαίσθητα στην εναλλαγή των θερμοκρασιών και οι μέλισσες θα πρέπει να πετύχουν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να πάρουν το νέκταρ και τη γύρη τους.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button