Αγροτικά

«Δώρον άδωρον» για τους μικρούς παραγωγούς η διακίνηση του χύμα τσίπουρου ως απόσταγμα διήμερων

Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα που ανέκυψε με την απαγόρευση διακίνησης χύμα τσίπουρου ως τσίπουρο από μικρούς διήμερους παραγωγούς -επί ποινή 1.000 ευρώ στα καταστήματα εστίασης- με βάση Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης του 2017, επισήμανε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για το Εμπόριο, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που υπήρξε αποδέκτης διαμαρτυριών από παραγωγούς που θίγονται, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο άλλοτε υπουργείο Εμπορίου, εξήγησε ότι «εδώ και πλέον του ενός αιώνα, οι διήμεροι παραγωγοί μπορούν να βράζουν και να διακινούν τσίπουρο χύμα σε καφενεία και καταστήματα εστίασης. Η υλοποίηση της υπουργικής Απόφασης επί ΣΥΡΙΖΑ και η ονομασία που εξειδικεύει η εγκύκλιος του Φεβρουαρίου του 2019 της ΑΑΔΕ ότι το χύμα τσίπουρο θα πρέπει να ονομάζεται “προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων)” πρακτικά καθιστά δυσχερή αν όχι αδύνατη τη διακίνηση του τσίπουρου των διημέρων».

Στη συζήτηση ετέθησαν όλες οι όψεις του θέματος: η δυνατότητα των μικρών παραγωγών να συνεχίσουν να διακινούν απρόσκοπτα το προϊόν τους, το δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει ποιου παραγωγού το προϊόν πίνει, αλλά και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «με σεβασμό στο παραπάνω τρίπτυχο, που και οι ίδιοι οι παραγωγοί αποδέχονται, θα πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αφορά χιλιάδες μικρούς παραγωγούς τσίπουρου αλλά και τσικουδιάς».

Επιπλέον, ο κυβερνητικός βουλευτής κατέστησε τον αρμόδιο υφυπουργό κοινωνό της έντονης ανασφάλειας των παραγωγών για τις συνέπειες της συμμόρφωσης στην Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button