ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Δ.Σ. Τριφυλίας και Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας ζητούν την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία

KTHMATOLOGIO.jpeg


Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας αποδέχτηκε την ομόθυμη απόφαση του Δικηγορικού συλλόγου Κυπαρισσίας για την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία μετά από εισήγηση του προέδρου του επιστημονικού σωματείου που ήταν παρών.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου κ. Αιμλιανός Σεκλός τόνισε ότι “σε δημόσια διαβούλευση χρονικής διάρκειας μιας εβδομάδας σχέδιο νόμου με το οποίο πρόκειται να συγκροτηθεί Νέα Δομή δημόσιου χαρακτήρα (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), η οποία θα αναλάβει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης του υπολοίπου της επικράτειας έως το έτος 2021, τη σύνταξη, την τήρηση, την ενημέρωση και τη λειτουργία του εθνικού κτηματολογίου, θα ονομάζεται ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ και σύμφωνα με το σχέδιο αυτό και θα αποτελείται από την κεντρική υπηρεσία και τις περιφερειακές του υπηρεσίες, ήτοι 17 κτηματολογικά γραφεία και 69 υποκαταστήματα τα οποία θα υπάγονται σ’ αυτά.

Με το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση όσον αφορά ειδικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ιδρύεται Κτηματολογικό Γραφείο στην Τρίπολη, έδρα της Περιφέρειας και Υποκαταστήματα αυτού του Κτηματολογικού Γραφείου στο Ναύπλιο, την Κόρινθο, τη Σπάρτη και την Καλαμάτα, δηλαδή στις έδρες των αντίστοιχων νομών-αντιπεριφερειών. Στις πιο πάνω πόλεις εδρεύουν Πρωτοδικεία της τακτικής δικαιοσύνης”.
Όπως εξήγησε ο κ. Σεκλός “Στην Κυπαρισσία και στο Γύθειο επίσης εδρεύουν Πρωτοδικεία της τακτικής δικαιοσύνης, δηλαδή στο Νομό Μεσσηνίας εδρεύουν δύο Πρωτοδικεία ένα στην Καλαμάτα και ένα στην Κυπαρισσία στου οποίου την τοπική πρωτοδικειακή περιφέρεια ανήκει και η τέως τοπική ειρηνοδικειακή περιφέρεια Φιγαλείας, η οποία και δεν απεσπάσθη το έτος 1990 όπως εκείνες των Ειρηνοδικείων Αρήνης και Ανδριτσαίνης, οι οποίες έχουν υπαχθεί έκτοτε στο Πρωτοδικείο Ηλείας.
Σημειώνεται ότι ενώ δεν ιδρύεται Υποκαταστήματα Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία καθώς επίσης και στο Γύθειο, αλλά και στα Καλάβρυτα και την Ορεστιάδα, πόλεις στις οποίες επίσης εδρεύει Πρωτοδικείο, αντιθέτως ιδρύεται Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου στις πιο κάτω πόλεις στις οποίες εδρεύει δεύτερο Πρωτοδικείο στον ίδιο νομό ήτοι: 1. στην Αμαλιάδα (αλλά και στον Πύργο Ηλείας), 2. στο Αίγιο (αλλά και στην Πάτρα Αχαΐας, υπενθυμίζεται ότι δεν ιδρύεται στα Καλάβρυτα στα οποία εδρεύει τρίτο Πρωτοδικείο), 3. στο Αγρίνιο (αλλά και στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας), 4. στη Θήβα (αλλά και στη Λειβαδιά Βοιωτίας), 5. στα Γιαννιτσά (αλλά και στην ΄Εδεσσα Πέλλας), δηλαδή σε πόλεις που απέχουν ελάχιστα μεταξύ των, επίσης δε και σε διάφορες άλλες πόλεις του ηπειρωτικού και νησιωτικού ελλαδικού χώρου στις οποίες δεν εδρεύει Πρωτοδικείο”.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα του Δικηγορικού συλλόγου που υιοθέτησε ομόφωνα και το Δ.Σ. Τριφυλίας “Η παράλειψη ίδρυσης Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην Πόλη της Κυπαρισσίας καταδεικνύει ότι οι συντάκτες του σχεδίου αυτού του νόμου δεν έχουν εκτιμήσει ορθά την πραγματική κατάσταση, τις ανάγκες του τόπου μας και των κατοίκων του, ότι ο τόπος μας είναι μια περιοχή με οικονομική ανάπτυξη και περαιτέρω εξέλιξη σε όλους τους τομείς της οικονομίας πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή, υποβαθμίζει δε τον τόπο μας, ότι δεν έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα που δημιουργείται εξαναγκάζοντας όλους όσοι έχουν εμπράγματα δικαιώματα να απευθύνονται, αν και αφ’ ενός δικαιούνται να εξυπηρετούνται στον τόπο τους, αφ’ ετέρου δε έχει χρέος προς τούτο η Πολιτεία, στο ιδρυόμενο Υποκατάστημα Καλαμάτας για να επιλύουν τα θέματά τους, θα μετακινούνται δε σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, οι οποίες υπερβαίνουν τα δάκτυλα και τριών χειρών, με ιδιωτικά ως επί το πλείστον μέσα μετακίνησης, αφού είναι γνωστόν ότι δεν υπάρχει πυκνή συγκοινωνία μεταξύ της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της Τριφυλίας, όπως προαστειακός σιδηρόδρομος κλπ., πλην των αραιών δρομολογίων του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας,
Είναι επομένως απολύτως αναγκαία η ίδρυση Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία για την ευχερή εξυπηρέτηση των κτηματολογικών αναγκών του τόπου μας, ούτε δε εξυπηρετεί καμιά σκοπιμότητα αποκέντρωσης ή συμπίεσης κόστους η τυχόν άρνηση πρότασης ίδρυσής του και εν τέλει ίδρυσής του από τις θεσμοθετημένες από τον Καταστατικό Χάρτη της Χώρας Αρμόδιες Εξουσίες, εξάλλου (θα) πρόκειται περί Περιφερειακής Υπηρεσίας, Υποκαταστήματος (ενός) Ενιαίου Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου, Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος στο σύνολό του θα είναι, ή τουλάχιστον εκτιμάται ότι θα είναι, βιώσιμος και δεν (θα) πρόκειται περί (ενός) Υποκαταστήματος Ιδιωτικής Επιχειρήσεως η οποία ενεργεί απολύτως και αποκλειστικώς με χρηματικοοικονομικά κριτήρια” καταλήγει το ψήφισμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button